Korihait yhden korin päässä sarjajohtajan kaatamisesta

2.02.2019

Korihait yhden korin päässä sarjajohtajan kaatamisesta

Lauantai-illan huumaan lähdettiin tällä kertaa monitahoisesti yllätyksellisestä tilanteesta. Ylivoimaiseen tyyliin Korisliigaa johtavan Vilpas Vikingsin riveistä oli poissa kokenut ja puujalkaa potenut Teemu ”Taikuri” Rannikko ja niin ikään pienistä haavereista kärsinyt Amerikan apu Brandon Taylor.

Korihailta sen sijaan ilahduttavan paluun liigaparketille teki nuori pelinrakentajalupaus Emil Djeen, jonka edellinen esiintyminen haipaidassa tapahtui Kauhajoella 24.11. Mario Edwards puolestaan jätti ottelun väliin nilkkavaivojen takia. Helmikuun alun kotiottelu oli myös Korihaiden uuden päävalmentajan Pedro Monteiron tulikaste Korisliigaan.

Kotijoukkue aloitti peli uudenlaisella avausviisikolla Marius van AndringaChris JenkinsBryan ColemanStephon JelksMika Nuolivirta.

Heti 12 sekunnin kohdalla salolaisten Jack Gibbs soitti korisukkaa kolmosellaan. Mika Nuolivirta vastasi lay-upilla. Sen jälkeen sekä van Andringa että vastustajan Juho Nenonen tekivät kummatkin kolmosen. Illan neljäs kolmonen tippui jo ajassa 1:40 Aatu Kivimäen käsistä.

Vilpas pysyi johdossa, kunnes päältä neljän minuutin Bryan Coleman tasoitti pelin lukemiin 12 − 12 pelinrakentajan tonttia myös mallikkaasti pelanneen Chris Jenkinsin syötöstä. Jenkinsin käsistä tulleen kakkosen jälkeen Korihait meni ensimmäistä kertaa johtoon ajassa 4:48.

Ero kasvoi ennen kuutta minuuttia Brandon Conleyn kakkosella ja onnistuneella bonusheitolla. Korihait pelasi hyvin aggressiivista puolustusta, joka sai salolaiset paikoin kauhun valtaan sekoittaen heidän kuvioitaan pahemman kerran.

Conley jatkoi hyvää hyökkäystyöskentelyä ja kun paluun kentille tehnyt Emil Djeen onnistui kakkosessaan, ero kasvoi. Colemanin kolmosen jälkeen ajassa 8:06 ero oli venynyt kymmeneen pisteeseen tilanteessa 25 − 15. Näytti siltä, että uusi valmentaja oli tuonut mukanaan uudenlaista virtaa koko joukkueeseen.

Erän loppu meni kuitenkin Gibbsin korilla ja Riku Laineen kakkosella sekä kaukoheitolla Vilpas Vikingsin eduksi 0 − 8. Kova intensiteetti söi myös Korihaiden voimia eikä avausneljännes päättynyt yhtään liian aikaisin. Eka kymppi meni kotijoukkueelle 25 − 22.

Pedro Monteiron debyytti Pohitullissa toi pelikovuuden takaisin Korihaihin. Salolaiset veivät tiukan trillerin 103 − 104. Kuva: Vilma Sappinen.

Mikko ”La Bomba” Koivisto löysi heittojyvänsä toisen jakson alkuun ja tasoitti kolmoskaarella ottelun. Peli jatkui tasaisissa merkeissä. Stephon Jelksin kolmonen sujahti pussin perukoille Jenkinsin hyvästä syötöstä ajassa 13:43. Ennen 16. minuuttia oli Topias Kuukkasen vuoro viedä Korihait johtoon kaukoheitolla.

Antonio Ballard teki illan ensimmäisen donkin 17,5 minuutin paikkeilla. Jelks sai seuraavassa hyökkäyksessä Conleyltä kelpo syötön ja laittoi taas kolmosta pussiin.

Emil Djeen vei hait kahdeksan pinnan johtoon. Sitten Ballard pääsi heittämään kolmesti vapaaheittoviivalta osuen joka kerta. Miikka Luosmaan 2 + 1 -suorituksen jälkeen Djeen teki taukolukemiksi 50 − 44. Oli selvää, ettei sarjajohtaja pääsisi tänään Pohitullissa helpolla.

Mitä tulee avauspuolikkaan heittotarkkuuteen, niin siinä Korihait oli murskaavan laadukas. Kakkoset sujuivat 78 prosentin tasolla 14/18 ja kolmosistakin (6/12) joka toinen osui. Tiukka puolustus toi virheitä, mutta se myös tuki hyvää hyökkäystyöskentelyä.

Kolmannen jakson alku ei ollut päivän parasta Korihailta. Antonio Ballard punnersi kakkosen ja sai päälle vapaaheiton Nuolivirran virheestä. Kun seuraavaksi Aatu Kivimäki laukoi kolmosen ja Jacks Gibbs heitti kakkosen oli peli tasan 52 − 52 ajassa 21:20.

Juho Nenonen oli vienyt salolaiset kolmen pisteen johtoon ja Korihait otti hyvin ajoitetun aikalisän. Sieltä palattaessa Jenkins syötti Conleyn lay-upin. Ajassa 23:10 isännät tasoittivat pelin lukemiin 59 − 59.

Nuolivirta auttoi joukkuettaan kahdella kakkosella ja haijohto lipui neljässä pisteessä, kun Koivisto kiskaisi kolmosen sisään. Henri Kantosen ja Jack Gibbsin koreilla Vilpas siirtyi taas johtoon, mutta Coleman tasoitti pelin lukemiin 69 − 69, kun elettiin pelin 27. minuutin alkupuolta.

Viimeiseen erään lähdettiin numeroista 73 − 72, joten myös lopusta oli odotettavissa tiukka vääntö. Neljännen jakso alussa Brandon Conley ja Jamie Skeen tekivät kummatkin kaksi koria omille. Korihait näytti kuitenkin ottavan komennon itselleen, kun Emil Djeen osui kolmosessa. ”La Bomba” Koivisto kuittasi tämän kuitenkin hetimmiten toisessa päässä kolmosellaan.

Mitä pidemmälle peli eteni sen parempaan vauhtiin 30-vuotiaan laituri Antonio Ballardin kone kiihtyi. Hänen koreillaan vierasjohto oli neljässä pisteessä. Jelks piti Korihaiden kipinää yllä vapaaheitoillaan. Kovassa paikassa Rannikkoa tuurannut 21-vuotias Aatu Kivimäki teki kolmosen ja vierasjohto kasvoi viiteen. Onneksi myös Stephon Jelksin heitto sujui ja saman mittakaavan vastaus saatiin heti toisessa päässä.

Vilppaan johto kapeni pisteeseen, kun erän puolivälin jälkeen van Andringa teki ison kolmosen. Jenkins riisti ja sai tasoittaa pelin vapaaheittoviivalta lukemiin 91 − 91 ajassa 36:01.

Myös Ballard riisti ja vei salolaiset taas vuorostaan johtoon. Korihait puolestaan nousi johtoon uudestaan Bryan Colemanin kahdella vapaaheitolla 37. minuutin alussa.

Peli jatkui kiivaana ja jännittävänä. Yleisökin eli kamppailun tunnelmassa mukana hyvin kiitettävästi.

Vapaaheittoja vaihdettiin puolin ja toisin. Ensin Kivimäki nosti vieraat johtoon ja sitten Jenkins toi isännät taas johtoon.

Jamie Skeenin rikottua Stephon Jelksiä, nosti tämä vuoden toistaiseksi parhaan pelinsä pelannut 198-senttinen laituri hailauman kolmen pisteen johtoon tilanteessa 98 − 95. Pelikellossa oli aikaa vielä 97 sekuntia. Voiton avaimet olivat Korihaiden käsissä.

Nyt olikin Jenkinsin vuoro soittaa tuomarin pilliä ja nuori Kivimäki asteli vapaaheittoviivalle. Vain yksi heitto meni sisään ja Korihaille tarjottiin tilaisuutta tehdä ratkaiseva kori. Tilaisuus siihen tulikin, mutta Jelksin lay-up korin välittömästä läheisyydestä ei mennyt sisään niin kuin koko Pohitulli olisi toivonut.

Ballard haki levypallon ja otti sankarin viittaa itselleen onnistuen siinä, missä kotijoukkue ei onnistunut. Hän laittoi lay-upin koriin ja tilanne oli 98 − 98 vain 54 sekuntia ennen loppua.

Tässä kohtaa jo aiemmin viidennen virheen saaneen Conleyn seuraksi suihkukerhoon liittyi van Andringa. Ballard kiitti luottamuksesta ja laittoi saamansa bonusvaparin sisään vieden vieraat pisteen johtoon.

Aikalisänsä jälkeen Korihait rikkoi Jenkinsin johdolla sadan pisteen rajan ja otti itselleen pisteen kaulan sinnikkääseen paikallisvastustajaansa.

Kuitenkin Jenkins oli myös se pelaaja, joka rikkoi Jack Gibbsia ja tämä tietysti laittoi paineidenkin alaisena kummatkin vaparit pohjaan toisin kuin kotiyleisö olisi halunnut käyvän.

Salolaisten johtaessa pisteellä Korihaille tarjottiin vielä mahdollisuutta hoitaa matsi kotiin. Pelin ratkaisevan heiton otti Emil Djeen. Kolmonen ei aivan löytänyt tietänsä korirenkaan läpi ja Jamie Skeen siivosi levypallon omilleen.

Gibbs onnistui lay-upissa ja sai ottelun kaavaa mukaillen päälle sen kuuluisan ylimääräisen vaparin. Ero kasvoi neljään kuusi sekuntia ennen loppua.

Tämä ei ollut vielä tässä, koska aikalisän jälkeen Korihaiden Bryan Coleman hautasi Djeenin syötöstä tyylikkään kolmosen koriin neljä sekuntia ennen päätösvihellystä.

Vielä pyydettiin aikalisä, mutta enää ei heittoja ilmaan saatu ja peli päättyi pienimpään mahdolliseen eroon, jolla sarjapisteet Korisliigaa näytöstyyliin johtavalle Vilpas Vikingsille irtosivat. Päätösnumerot sankarillisen taiston päätteeksi kirjattiin 103 − 104.

Korihait oli lähellä karjua sarjakärjen nurin. Pienellä tuurilla tässä olisi onnistuttu. Kuva: Vilma Sappinen.

Korihait osoitti todeksi Jyri Lehtosen edellisen pelin jälkeen lausumat sanat siitä, että sarjan häntäpään joukkueissa on potentiaalia voittaa mikä tahansa vastustaja tasaisessa sarjassa. Silti toinen kirvelevän täpärä tappio neljän päivän sisään ei tuonut sarjapisteitä. Uskoa omaan tekemiseen se kuitenkin varmasti lisäsi. Mikä parasta Korihait pelasi lauantaina uuden valmentajan alaisuudessa vielä astetta parempaa koripalloa kuin viime keskiviikkona Kouvoja vastaan.

Tilastollisesti lauantain ottelu oli kohtuullisen tasainen. Korihaiden penkki teki 33 ja Vilppaan 25 pistettä. Korihait teki kolmen sekunnin alueelta 46 ja Vilpas 44 pistettä. Sen sijaan nopeista hyökkäyksistä salolaiset saivat 15 pistettä ja ukilaiset vain 4. Hyökkäyslevypalloissakin Vikings oli kuuden pisteen verran parempi. Menetyksistä Vilpas tehtaili 19 ja Korihait vain 8 pistettä.

Levypallot isännät voittivat 29 − 26. Syötöissä Korihait oli kolme edellä ja menetyksissä kolme perässä. Myös riistoissa salolaiset olivat kolmen yksikön verran edellä. Korihait blokkasi vastustajansa viidesti, kun taas Salo ei saanut yhtään blokkia tilastoihin. Virheitä Korihait sai päivän pelissä poikkeuksellisen paljon eli 29 ja vierailijat normimäärän eli 19.

Kakkosissa Korihait oli prosenttiyksikön verran tarkempi ja sai kaksi kakkosta salolaisia enemmän. Korihaiden kakkoset osuivat 26/38 ja 68 prosentin tarkkuus oli kauden parasta heittotyöskentelyä. Kolmosetkin sujuivat sarjajohtajaa paremmin 12/23 eli 52 prosentin tarkkuudella, mikä on sekin kauden uusi ennätys. Salolaisten kolmoset upposivat 44 prosentin sihdillä. Vapaaheittoja kumpikin joukkue hukkasi, salolaiset yhdeksän ja ukilaiset seitsemän kappaletta.

Korihaiden joukkueesta löytyi poikkeuksellisen paljon onnistujia. Kahdeksasta vastuuta saaneesta pelaajasta peräti seitsemän ylsi kaksinumeroisiin pistelukemiin: Bryan Coleman oli murhaava kolmosissa (5/7) ja keräsit tehot 22/4/2 torjuntaa. Brandon Conley ahersi kiitettävästi korin alla, saldona 18 pistettä, viisi levypalloa ja kaksi torjuntaa. Stephon Jelks ja Chris Jenkins urakoivat kummatkin 13 pistettä ja Jenkins syötti lisäksi palloa kahdeksan ja Jelkskin viisi kertaa. Mika Nuolivirta keräsi 12 ja Emil Osmanu Djeen 11 pistettä sekä neljä syöttöä. Neljään syöttöön ja kymmeneen pisteeseen ylsi myös kapteeni Marius van Andringa.

Vilppaalta kaksinumeroisiin pisteisiin ylsi viisi peluria: Antonio Ballard (27/7/3 riistoa), Juho Nenonen (16/2), Aatu Kivimäki (14/3/7 syöttöä), Jack Gibbs (14/4/4 syöttöä) ja Mikko Koivisto, joka saalisti 12 pistettä 80 prosentin kolmostarkkuudella (4/5). Kaikki tilastot voi vilkaista täältä.

Aatu Kivimäki aloitti tauonneen taiston ruotimisen lehdistötilaisuudessa:

− Kova iltapuhde oli. Korihait tuli tosi kovalla energialla peliin. On pakko arvostaa sitä, miten he tulivat tähän peliin. Meillä on ollut ongelmia aggressiivista puolustusta vastaan ja nyt saatiin hyvä harjoitus siitä. En muista, että olisi noin kovaa joku tullut päälleni.

Bryan Coleman tarinoi seuraavaksi pelin kulusta:

− Tulimme kentälle energisinä. Salo on paras joukkue liigassa ja halusimme antaa kaikkemme painostaen puolustuksessa. Salo teki muutaman pyrähdyksen pisteidenteossa ja sai muutaman hyökkäyslevypallon, me taas heitimme muutaman vapaaheiton ja kolmosen ohi.

Colemanilta kyseltiin myös uuden valmentajan tulosta:

− Kaikki se mitä olemme tehneet lensi ikkunasta ulos. Kaiken kaikkiaan tämä oli hyvä ensimmäinen peli. Puolustuksellisesti painostamme enemmän koko kentän laajuudella. Tykkään tehdä sellaista. Se saa meidät pelaamaan kovemmin ja nopeammin tuoden meille transition-pisteitä. Tähän peliin valmistauduttiin lennosta, mutta nyt meillä on lähes viikko aikaa valmistautua Uran kohtaamiseen.

Salolaisten valmentaja Joonas Iisalo antoi varsin ansaittua tunnustusta kotijoukkueen peli-ilmeelle:

− Yleensä kun valmentaja vaihtuu niin se tuo ainakin lyhyellä tähtäimellä tosi paljon energiaa joukkueelle. Tiedettiin, että täällä muutenkin kotijoukkue pelaa ihan eri tavalla kuin vieraissa. Sitten kun ei kauheasti tiedetty pelitavasta ja kaksi äijää oli poissa, niin oli aika haastava lähtökohta tietysti otteluun. Olen tosi tyytyväinen, että voitettiin. Kotijoukkue korihait pelasi ihan huippupelin. Etenkin kuljetuksista tuli paljon kovia heittoja, käden yli heittoja ja muita, jotka he laittoivat pussiin tänään. Siitä huolimatta meillä oli hyvä mindset joukkueena, että jossain vaiheessa me tullaan rinnalle ja ohi. Yksi piste riittää pisteiden tuomiseen kotiin.

Pedro Monteiro sai kertoa tuoreeltaan tuntemuksiaan ensimmäisestä pelistään valmentajana:

−  Kun aloitimme pelin, halusimme antaa uuden ulottuvuuden joukkueesta. Se oli päätavoite. Vilpas on todella hyvä joukkue. Se on erittäin hyvä joukkue, joka on tehnyt pitkään työtä ja joka on hyvin rakennettu.

Monteiro otti kantaa myös vapaaheittojen jakautumaan ja korosti tyytyväisyyttään pelaajiin:

− Ensimmäisen puolikkaan loppuun mennessä meille oli tullut viisi vapaaheittoa ja heille 17. Lopulta heille merkittiin 32 vapaaheittoa. En tarkoita, että se olisi ollut tuomareiden vika. Olen ylpeä siitä, mitä pelaajat tekivät näin lyhyessä ajassa. He ovat vastanneet hyvin. Tiedän, että meidän pitää kasvaa. Meillä ei ole aikaa keskittyä kuin perusasioihin. Meidän täytyy rakentaa joukkue, tämä on se avainasia.

Parhaat palaat haiden hampaista viikinkipurressa voi tsekata täältä:

Seuraavana pelikalenterissa häämöttää toisen paikallisvastustajan kohtaaminen Pohitullin parketilla. Ura Basket Kaarinasta tulee Uudenkaupungin nurkille perjantaina 8.2. pelissä, joka alkaa kello 18.30.