KTP tahtoi voittoa Korihaita enemmän

23.10.2018

KTP tahtoi voittoa Korihaita enemmän

Korihait aloitti ensimmäisen jakson tahmeasti vanhaa rakasta vastustajaa KTP:tä vastaan. Vierailijat ehtivät jo Tyrell Nelsonin kahdella korilla ja Kevin Langfordin sekä Juho Lehtorannan koreilla mennä kuuden pisteen johtoon 2,5 minuutin pelin jälkeen. Ahdinko jatkui seuraavaksi Donte Tomasin donkin muodossa.

Damion Dantzler kutsui hampaattomat hait aikalisälle. Sen jälkeen Tomas laittoi vielä bonusvaparin sisään ja elettiin tilanteessa 4 − 11.

Ajassa 3:09 Marius van Andringa ampui sisään ison kolmosen. Toisessa päässä siihen vastasi heti samalla mitalla Juho Lehtoranta. Nyt myös 2010-senttinen Mika Nuolivirta alkoi päästä pelin makuun kiinni, ja veivasi lay-upin Mario Edwardsin syötöstä.

Edwardsin ja Topias Kuukkasen vapaaheiton sekä Nuolivirran toisen korin turvin Korihait hivuttautui lähemmäs. Bryan Coleman toi kolmosellaan hailauman jo pisteen päähän. Stephon Jelks taas vei hetkeä myöhemmin isännät erävoittoon 23 − 22. Vaikea alku oli selätetty.

Lupaavasti alkanut peli kääntyi KTP:n eduksi. Mika Nuolivirta pelasi tiistai-illassa toistaiseksi parhaimman pelinsä Uudenkaupungin Korihaissa. Kuva: Päivi Sappinen.

12 minuutin paikkeilla KTP näytti taas karkaavan Antto Nikkarisen kolmosen turvin, Jelks oli kuitenkin eri mieltä ja vastasi samalla mitalla. Jelks ei jättänyt tätä tähän, vaan laittoi sisään toisen kolmosen 31 sekuntia myöhemmin. Kun vielä Kuukkanen onnistui kolmosessaan, kotkalaiset olivat pakotettuja aikalisään.

Jelksin donkatessa 16 minuutin pintaan, haijohto oli viisi pistettä. Yksi ottelun komeimmista koreista nähtiin ajassa 17:43, kun taidokas Nuolivirta laittoi pallon koriin alley-oopin muodossa Emil Djeenin passin päätteeksi. Nähtiinpä Nuolivirralta myös torjunta, lay-up ja donkkikin erän viimeisen minuutin alussa.

Joonas Lehtorannan kolmoskavennuksen jälkeen pitkälle tauolle käveltiin kotijohdossa 52 − 50. Sen verran hyökkäysvoittoista hurlumheitä peli oli, että siitä oli lupa odottaa runsaskorista myös toisella puolikkaalla.

Ensimmäisen kahden jakson aikana Korihaiden kolmoset sujuivat 46,7 prosentin tarkkuudella (7/15) ja kakkosetkin varsin kiitettävästi 11/19, prosentilla 57,9. Tosin kotkalaiset olivat kakkosissa parempia, mikä kertoo omaa kieltään heille siunaantuneista heittopaikoista. Vieraiden kakkoset upposivat 68,2 prosentin tarkkuudella (15/22). Poikkeuksellista ensimmäisellä puoliajalla oli suuri syöttöjen määrä, peräti 17, joista Edwardsille merkittiin 9.

Se kuuluisa kolmas jakso ei alkanut petokalan puolelta mitenkään huonosti. Nähtiinpä siinä heti jakson toisen minuutin alussa Kuukkasen 3 +1, kolmonen sisään ja vapaaheitto päälle. KTP pääsi pelissä tasoihin vasta ajassa 23:08.

Tasatahtiin mentiin jakson puoliväliin. Nuolivirran hyppyheitolla kotijoukkue nousi neljän pisteen johtoon ajassa 25:37. Pahalta ei tilannut näyttänyt silloinkaan, kuun Djeen kiskaisi kolmosen pussiin vajaata minuuttia myöhemmin ja tilanne oli 65 − 60.

Kuitenkaan kotkalaiset eivät luovuttaneet ja kykenivät tasoittamaan pelin jälleen kerran siinä 27. minuutin korvilla.

Haikalan ilta alkoi synkentyä entisestään erän loppupuolella. Ensin Juho Lehtoranta heitti sisään kolmosen. Sitä seurasivat vielä Nelsonin kakkonen ja Matt Williams Juniorin kolmonen. Viimeiselle jaksolle lähdettiin numeroista 70 − 75.

Korihaiden pistehanat KTP:n puristuksessa alkoivat sammua väärään aikaan. Heitto toisensa perään lipui ohi ja yli korirenkaan. Ei siis ole mikään ihme, että vierailijoiden johto venähti jo lukemiin 72 − 84 ajassa 33:20.

Viimeistään tässä kohtaa olisi tullut syttyä taisteluun, mutta apaattinen ilme vei tällä kertaa voiton raivokkaasta joukkuepelistä. Lieneekö lauantain voitosta jäänyt takkiin liikaa omahyväistä itsevarmuutta tai juhlinnan tuomaa väsymystä, tiedä häntä, mutta ainakin herrat Bryan Coleman ja Brandon Conley olivat kuin haamuja itsestään verrattuna edelliseen Kataja-peliin.

Edwardsin kolmonen valoi vielä uskoa hailaivaan. Sekin tosin saatiin sisään vasta kolmannella yrittämällä, koska sitä ennen saman hyökkäyksen aikana sekä Djeen että Coleman olivat missanneet kolmosensa.

Epätoivoinen taistelu ilman koreja pelissä, jossa korit ratkaisevat voittajan, jatkui laihoin eväin. Soppatykkiä tuomaan rokkaa ranteisiin kaivattiin, mutta parasta voitontahtoa ei nyt selkänahoista saatu irti. Sinnikkäästi sitä silti painettiin loppuun asti.

Marius kävi vielä vetäisemässä tyylikkään kolmosen kuusi sekuntia ennen loppua. Nikkarinen teki sitten siihen kakun koristeeksi vapaaheitoista lisäksi yhden pisteen, joten loppulukemiksi saatiin tiistai-illassa 89 − 99. Ilahduttavan moni oli löytänyt tiensä Pohitulliin suhteellisen tavanomaisena syystiistaina, mutta palkintoa hyvin kannustanut yleisö ei päivän pelistä päässyt lunastamaan.

Tilastojen valossa yksi ottelun ratkaisuista oli kotkalaisten parempi peli korin läheisyydessä, tämä korostui ennen kaikkea vieraiden eduksi toisella puoliajalla. Loppujen lopuksi KTP teki 44 pistettä kolmen sekunnin alueelta, Korihaiden tehdessä 32 pistettä. Myös levypallojen osalta tilanne tasautui ottelun kuluessa, kotijoukkue sai 40 ja vierailijat 39 levypalloa. Samansuuntainen laskeva trendi oli havaittavissa myös heittotarkkuuksissa ja syöttötyöskentelyssä puolustuksen intensiteetistä puhumattakaan.

29 pisteen tehoindeksiin ja tupla-tuplaan päivän pelissä ylsivät sekä Stephon Jelks (24/12) että Mario Edwards (14/6/12 syöttöä). Yli kymmenen pisteen ylsivät myös Marius van Andringa (14/4/3 syöttöä), Mika Nuolivirta (12/4) ja Topias Kuukkanen (11/3/2 syöttöä). Conley keräsi vain kuusi pistettä ja Coleman vain kolme pistettä, kumpikin jäi kauas lauantain tasosta.

Vastustajan tehoviisikko oli Kevin Langford (21/2/5 syöttöä), Matt Williams Jr. (18/3/3 syöttöä), Antto Nikkarinen (17/3/4 syöttöä), Juho Lehtoranta (13/4/3 syöttöä) ja Donte Thomas (11/11). Tilastoihin voi kurkata täällä.

Kevin Langford aloitti lehdistötilaisuudessa pelin ruotimisen:

− Tämä on voitto, jonka tarvitsimme. Hävisimme kaksi peliä putkeen. Vieraspelin voittaminen on jotain, jolle voimme rakentaa joukkueemme itseluottamusta.

Stephon ”Mr. Tango” Jelks kuvaili tunnelmia seuraavanlaisesti:

− Tuntuu pahalta koska hävisimme. Meidän on vain pelattava paremmin. Heillä oli voittamisen nälkää. Me olimme löysiä ja he olivat kovia, joten hävisimme.

Kotkalaisluotsi Tomi Kaminen kiteytti ottelun annin:

− Pystyttiin kairaamaan voitto parin aika heikon esityksen jälkeen. Voitto tuli hirveän tärkeään paikkaan, tästä on huomattavasti helpompi lähteä rakentamaan, kun tekemisen juoni löytyy. Tänään pystyimme pitämään paketin kasassa. Teimme pienen muutoksen puoliajalla tuohon palloscreenpuolustukseen. Siitä Korihait rankaisi erittäin pahasti ekalla puoliajalla. Nuolivirta teki kymmenen pinnaa korin alta rolleista, oli ajoja, vastapalloon heitettyjä kolmosia. Onneksi se sitten alkoi toimimaan, kun saatiin stoppeja. Sitä myöten saatiin tekemisen intensiteettiä ylöspäin. Oli hirveän tärkeää, että semmoinen solmua avaava voitto tuli tähän paikkaan.

Damion Dantzler ei juuri ollut juttutuulella kärsityn tappion jälkeen:

− Olen sanonut sitä koko ajan. Kolmannella jaksolla keskittyminen herpaantui. KTP teki juuri sen, mitä kerroinkin joukkueelleni heidän tekevän. He olivat voitonnälkäisiä ja tulivat pelaamaan tänne jokaista pallonhallintaa. He halusivat voittaa, ja tänä iltana he halusivat sitä paljon enemmän kuin me. En voi hyväksyä omahyväisyyttä, jonkin täytyy muuttua. Katson pelin filmiltä ja näen, mitä muutetaan.

Sarjapisteistä tapellaan uudemman kerran sunnuntaina, jolloin haastavan alkukauden kohdannut Jyri Lehtosen valmentama Kouvolan Kouvot astelee Uudenkaupungin koristantereille otteluun, jonka tuoksinaan päästään kello 17.00 alkaen.