Paras virta jäi pukukoppiin, paikallisvastustaja voittoon Uudessakaupungissa

2.11.2018

Paras virta jäi pukukoppiin, paikallisvastustaja voittoon Uudessakaupungissa

Lähtökohdat otteluun olivat hyvät. Korihailla oli takana kova voitto Kouvoista. Sarjanousija Ura Basketilla taas oli takanaan kotitappio BC Nokialle. Sen lisäksi kolmella vierasvahvistuksella kauteen lähteneen kaarinalaisjoukkueen vahvuudesta on ollut poissa 13.10. lähtien Stephen Croone. Uran tuore hankinta Johnathan Jordan puolestaan saattaa olla edustuskelpoinen vasta 6.11. Ennakkoasetelmista käsin katsottuna varsin sopivaan väliin sarjanousija Pohitulliin uiskenteli. Onpa joukkueen kokoonpanosta ollut koko alkukauden poissa myös vanha konkari Eldar Skamo.

Vaikka Korihait pääsi lähtemään päivän peliin pienestä henkisestä yliotteesta täydellä joukkueella, ei parasta haikalaa nähty tänään pistejahdissa. Nihkeästi korin teon osalta käynnistynyt peli eteni jalkapallo-ottelun lukemissa. Ajassa 2:23 Topias Kuukkanen tasoitti pelin kahteen kahteen.

Sen jälkeen, kun ex-Korihai Pyry Rainamaa oli tehnyt lay-upin, Bryan Coleman innostui heittämään kolmosen. Tätä seurasivat Avery Woodsonin kaksi peräkkäisissä hyökkäyksissä tekemää kolmosta.

Korihait kavensi Mario Edwardsin pitkän matkan kolmosella ajassa 7:40. Vajaata minuuttia myöhemmin vastustajien kapteeni Eero Sahlberg kävi linkoamassa kolmosen.  Kuten Woodsonin kohdalla, hyvä heittäjä jätettiin pian vapaaksi myös toistamiseen ja hän kiitti luottamuksesta toisella kolmosella. Avauserän Korihait hävisi 14 − 21.

Korihait sai antaa sarjapisteet suosiolla paremman pelin pelanneelle kaarinalaisjoukkueelle 90 − 108. Kuva: Mika Reinholm.

Toinen jakso kulki Woodsonin ja Malik Dimen väkevien edesottamuksien voimalla, joihin lukeutui myös alley-oop jonka turvin vierasjohto karkasi jo toiselle kymmenelle. Erän puolivälissä Edwards kannatteli isäntiä hyppyheitoillaan.

Lupaavammalta alkoi näyttää, kun Topias Kuukkanen löysi heittohyvänsä kohdilleen illan ensimmäisen kolmosen muodossa ajassa 15:52. Kuitenkin myös Woodsonin kakkonen ja Fiifi Aidoon sekä Rainamaan kolmonen kurittivat edelleen kotijoukkuetta, joka puolusti turhan väljästi.

Kuukkaselta nähtiin onneksi kaksi kolmosta lisää toiseen jaksoon. Niistä viimeisen jälkeen Kuukkanen myös lensi komeasti puoleen kenttään. Ehtipä kuumana käynyt Topias myös tehdä tässä kohtaa epäurheilijamaisen virheen.

Kiihkeistä kenttätapahtumista lähdettiin pitkälle kahvitauolle lukemista 36 − 51. Jo puoliajalla pelin suunta oli selvä, kaveri hallitsi korinalustaa levypalloissa 25 − 18 ja oli tehnyt kolmen sekunnin alueelta tässä vaiheessa 16 pistettä, kun kotijoukkue sai näitä koreja korin välittömästä läheisyydestä puolet vähemmän. Johdossa Korihait olivat olleet vain puolentoista minuutin verran.

Nyt oli päivänselvää, ettei varaa huonoon kolmanteen jaksoon olisi. Kolmas jakso olikin päivän pelissä se ainut jakso, jonka Korihait voitti 32 − 24. Pirteäksi aluksi Brandon Conley kävi donkkaamassa Super Mario Edwardsin syötöstä. Avausminuuttiin ensimmäistä onnistunutta hyökkäyssuoritustaan eli isoa kolmosta tuuletteli myös Stephon Jelks.

Vaikka Dime ja Aidoo kävivät myös ryöstämässä pisteitä vierailijoille, nähtiin myös toiseen minuuttiin loistavaa hyökkäystyöskentelyä, josta kertovat Kuukkasen ja Colemanin kolmospään onnistumiset.

Ajassa 22:31 Korihait nousi jo viiden pisteen päähän lukemissa 52 − 57, kun illan kovin Korihai Kuukkanen oli jälleen heittänyt tyylikkään kolmosen pussin perukoille. Tässä kohtaa Ura Basketilla iski pupu pöksyyn ja aikalisäkin pidettiin.

Aikalisältä tuli kentälle vierasjoukkue, joka onnistui pelaamaan pallon Mikael Sandbergille. Hänen lay-upinsa tietysti upposi ja päälle annettiin vielä bonusvapari.

Pelin käsikirjoitus jatkui samansuuntaisena. Hieman ennen 25. minuuttia Kuukkanen nosti Korihait jälleen kerran viiden pisteen päähän.  Ennen 27. minuuttia peli alkoi karata ukilaisten käsistä. Tässä kohtaa Woodsonin iso kolmonen vei vierailijat 11 pisteen johtoon.

Kolmas jakso päättyi kohtuullisesti, kun sekä Edwards että Marius van Andringa saivat nostella vaparinsa koriin varmoin ottein ja Conleykin kävi tekemässä veivin korin alta viisi sekuntia ennen erän loppua. Näin viimeiselle jaksolle lähdettiin illan parhaan jakson turvin vielä toivoa antavista lukemista 68 − 75.

Henkisellä puolella yksi iso kolahdus koettiin heti neljännen jakson alussa. Uran 206-senttinen korinaluskone Dime torjui Korihaiden 201-senttisen Conleyn, joka oli muutenkin illan ottelun korinalustaisteluissa lähinnä statistin roolissa. Dime taas torjui illan pelissä kolmesti.

Myös maajoukkuetaituri Aidoon kolmonen tuli heti erän alussa. Ero repesi 12 pisteeseen. Vierailijoiden tasaisen tehokas hyökkäyspeli jatkui. Jelksin kolmonen kutsui kotijoukkuetta vielä kiriin ajassa 32:45. Kuten usein aiemmin, Dimen ulottuvat kädet vesittivät puolustuksen ja siinä samalla leikkasivat mahdollisuudet kuroa eroa kiinni.

Kun Ville Hänninen laukoi kolmosen pohjaan erän puolivälissä, oli eroa jo 15 pistettä. Woodsonin kolmonen vain 14 sekuntia edellisestä ratkaisi lopullisesti pelin Ura Basketin eduksi.

Viimeisiltä minuuteilta kannattaa mainita Korihait-kasvatti Roope Viinikkalan energinen sisääntulo. Korinalustaistelun päätteeksi Viinikkala pääsi hetimmiten vapaaheittoja viskomaan. Nähtiinpä ajassa 38:21 myös Vesa-Pekka Laineen kauden ensimmäinen kolmoskaari. Toivotaan, että pieni onnistuminen ruokkii hyvän heittäjän tarkempaan sihtiin myös tulevissa koitoksissa.

Laine viimeisteli vapaaheittoviivalta loppunumeroiksi 90 − 108. Kaarinan Ura Basket sai sen mitä se halusi, harvinaisen voiton paikallisvastustajastaan heti ensimmäisellä yrityksellä. Marraskuun avaus ei ollutkaan niin valoisa, kuin moni uusikaupunkilaisen koripallon ystävä odotti. Onneksi sentään Hehku-karnevaalissa valoa pimeyden keskellä riitti.

Pelin ratkaisevimpia tilastoja ei tarvitse arvuutella. Niitä on kaksi eli levypallot, jotka vierailija vei Malik Dimen johdolla 37 − 50. Samaan ylivoimaan korin alla viittaa se, että vastustaja teki kolmen sekunnin alueelta 40 pistettä Korihaiden 18 pistettä vastaan. Menetyksiä merkittiin kummallekin suhteellisen vähän, kun taas syöttöjä kumpikin joukkue keräsi kunnioitettavan määrän.

Pelissä kumpikin joukkue sai sisään 14 kolmosta, joka kertoo varsin kovasta iltapuhteesta heittojen suhteen. Kaarinalaisten kolmosprosentti ja erityisesti kakkosprosentti olivat kuitenkin kotijoukkuetta kovempia. Uran kakkoset sujuivat 57 prosentin tarkkuudella.

Kotijoukkueen paras pisteidentakoja marraskuun ensimmäisessä perjantai-illassa oli loistavaan syysvireeseen päässyt Topias Kuukkanen. Saldona oli taas uusi Korisliiga-ennätys 26 pistettä, kolmoset 6/11 ja siihen päälle vielä viisi levypalloa. Bryan Coleman pelasi ajoittain mallikkaasti ja kolmoset kulkivat 4/6, tuloksena 19 pistettä ja viisi levypalloa. Myös 15 pistettä, kymmenen syöttöä ja neljä levypalloa kerännyt Mario Edwards voidaan laskea onnistujiin. Brandon Conleyn ilta levypallojen suhteen oli murheellinen, niitä kertyi vain kaksi, vaikka pisteitä tuli sentään 12.

Vaikka Ura Basketilla oli vahvuudessaan vain kaksi jenkkistatuksen pelaajaa, he tekivät yhteensä 60 pistettä. Korihaiden neljä jenkkipeluria saivat yhdessä aikaan 62 pistettä, joten vierailijoiden vahvistukset olivat selkeästi paremmalla pelipäällä, jopa suoraan sanottuna puolet parempia.

Illan kuningas oli teholukemaan 43 yltänyt Malik Dime huikeilla lukemilla, 28 pistettä ja 24 levypalloa. Avery Woodson uurasti myös 32 pistettä. Kaksinumeroisille pääsivät lisäksi Turun NMKY:n kasvatti Mikael Sandberg (12/7) ja Visa-Basketissa koripallo-oppinsa saanut maajoukkuetaituri Fiifi Aidoo (11/2/6 syöttöä). Tilastorivien koko komeus löytyy täältä.

Lehdistötilaisuuden aluksi Avery Woodson kertaili voiton tekijöitä:

− Tärkeintä on, että saimme voiton. Liikutimme hyvin palloa. Se on resepti siihen, miten pelasin tänään. Joukkuekaverit tekivät hyvää työtä pelatessaan yhteen ja pitäessään hauskaa.

Topias Kuukkanen ei ollut kovin tyytyväinen lopputulokseen, vaikka oma peli luisti:

− Ura pelasi tosi hyvän matsin varsinkin hyökkäyspäässä. 50 levypalloa, 22 syöttöä, 8 menetystä. Kaikki nämä ja hyvät prosentit ovat sellaisia, että niillä kyllä voittaa pelejä myös vieraissa. Ei pystytty tänään oikein vastaamaan kuin pieniä jaksoja heidän yrittämiseensä. Pelattiin aika paljon huonompi peli kuin nuo pari voittopeliä.

Mikä joukkueen pelissä toimi?

− Kun 90 pinnaa scoraa, niin sillä pitäisi kotona voittaa. Kyllähän tuo meidän hyökkäys pääsääntöisesti toimii hyvin. Saadaan sellaisia actioneja juostua, joissa puolustaja joutuu tekemään valintoja sen suhteen autetaanko heittäjistä vai annetaanko helppoja rolleja. Vaikea meitä on puolustaa, mutta meidän oma puolustuspelaaminen oli luokatonta. Olimme askeleen jäljessä koko ajan.

Kaarinalaisten käskijä Kristian Palotie oli silminnähden tyytyväinen voittoon:

− Arvostan sitä, miten Korihait on pelannut menneet kaksi viikkoa. Hyökkäyksessä he pakottivat meidät vaikeisiin valintoihin ja usein emme tehneet oikeita valintoja. Korihait on rehellisesti sanottuna hyvin valmennettu joukkue. Tämä ei ole helppo paikka tulla pelaamaan. Tänään kaikki olivat valmiita osallistumaan hyökkäykseen. Puolustuksessa on vielä työstettävää.

Damion Dantzler ei taas ollut erityisen tyytyväinen omiensa otteisiin:

− Parin viime päivän aikana jokin on tuntunut oudolta, en tiedä onko se väsymystä. Meillä on ollut jo paljon pelejä. Yrittämisen taso oli tänään alhaalla emmekä suorittaneet hyvin hyökkäyksessä. Keskittymisemme taso ei ollut niin korkealla kuin se on ollut. En tiedä, mitä monen kaverin päässä liikkui kummassakin päässä kenttää.

Brandon Conleyn pelistä kysyttäessä valmentaja antoi seuraavanlaisen vastauksen:

− Tänään ei ollut Conleyn ilta. Pelaajilla ei ole räjähtävin ilta joka ilta eivätkä he voi olla oma itsensä joka ilta. Vastustaja oli valmis pelaamaan, me emme olleet. Kavereilla on nyt kaksi päivää vapaata.

Korisliigassa neljä joukkuetta mukaan lukien Korihait on pelannut jo seitsemän ottelua. Kahdella voitolla Korihait on sarjassa jaetulla kuudennella sijalla yhdessä Ura Basketin ja KTP-Basketin kanssa. Pienen lepotauon jälkeen pelit jatkuvat Lapualla 7.11, pelissä jota voi seurata suorana Elisa Viihteen kautta. 9.11. Korihait matkaa Kouvolan Kouvojen vieraaksi. Seuraava kotipeli on vuorossa keskiviikkona 14.11., kun Pohitullissa vastaan asettuu vanha kunnon Tampereen Pyrintö, jota vastaan on viime vuosina nähty useita kiihkeitä kamppailuja.