Puolustuskyvytön petokala raadeltiin lapualaisittain

1.11.2017

Puolustuskyvytön petokala raadeltiin lapualaisittain

Korihait ylsi tasan kaksi viikkoa sitten vierasvoittoon Lapualla 91 − 99. Nyt samaa ryhmää vastaan ei kyetty taistelemaan tosissaan voitosta kotisalissa. Kauden toistaiseksi huonoin esitys kotona hävittiin 70 − 90.

Tuolloin Lapuan tehonelikon muodostivat samat neljä yhdysvaltalaispelaajaa, vieläpä melkein samoin tehoin, kuin tänään Pohitullin illassa. Korihait sen sijaan lähti otteluun ilman australialaisvahvistus Deng Dengiä, jota ei joukkueessa enää tulla näkemään. Kahdeksassa ottelussaan haipadassa Deng teki pisteitä 11,1 pisteen verran ja haki 7,4 levypalloa, blokkejakin nähtiin 1,8 per ottelu. Ulottuvana pelaajana myös Dengin donkit olivat monen katsojan mieleen. Hänen parhaaksi pelikseen jäi juuri ottelu Lapualla 18.10., jossa hän teki tehot 20/13.

Kunhan uusi peluri saadaan Uuteenkaupunkiin, jenkkiosastolla ei tarvitse enää antaa tasoitusta. Tänään Korihait lähti valitettavasti altavastaajana Kobria vastaan. Yhden vahvistuksen puute kostautui paitsi pisteissä ja korinaluspelissä myös kerrannaisvaikutuksena muille avautuvien paikkojen määrässä. Silti peli olisi ollut voitettavasti, jos kentällä olisi nähty oikeaa asennetta, yrittämistä ja puolustuspelaamista. Nyt illasta ei jäänyt paljon kerrottavaa.

Kun Teemu Sulonen onnistui kolmosessa ja vei Korihait johtoon 6 − 4, ja vajaat pari minuuttia oli pelattu, näytti alku kohtuulliselta. Pahalta ei näyttänyt sekään, kun tänään loppukauden kestävän sopimuksen Korihaiden kanssa allekirjoittanut Marius van Andringa säkitti kolmosen ajassa 3:47. Peli oli 9 − 9. Tähän Korihaiden kolmoset avauspuolikkaalla sitten jäivätkin (2/11).

Ensimmäisen jakson loppuun ja toisen jakson alkuun Korihait ei onnistunut korinteossa reiluun kolmeminuuttiseen, jonka aikana myös sen puolustus vuosi. Tuon ajanjakson Kobrat hyödynsi 0 − 8, vaikka myös vierailijoiden korinteko ontui paikoin. Kun van Andringa heitti sisään kakkosen ja Justus Kilpinen (4/3) kakkosen oli Korihait noussut neljän pisteen päähän lukemiin 22 − 26, kun ottelua oli takana 12:02. Tämän lähemmäksi kotijoukkue ei enää päässytkään. Pian vastustajan kolmoset nostivat eroksi kymmenen pistettä. Pitkää taukoa vietettiin surullisissa lukemissa 33 − 51.

Terence Jenningsin donkilla ja sekä Maurice Creekin että Lucas Woodhousen kolmosilla alkanut toinen puoliaika ei luvannut ottelusta ensimmäistä parempaa. Korihait kävi vielä Williamsin O’Brienille syöttämän kolmosen turvin lukemissa 49 − 62, ennen kuin ottelua oli pelattu 28 minuuttia. Niin ikään ajassa 33:25 Williams nosti lay-upillaan haikalan numeroihin 61 − 74, mutta missään vaiheessa Korihait ei todella päässyt taistelemaan ottelun voitosta.

Siinä missä nyt tavanomaista ohuemman rosterin laaja peluuttaminen saattoi sekoittaa joukkueen kuvioita alussa, saatiin lopussa nauttia harvinaisen viisikon pelistä. Kentällä viilettivät samaan aikaan seuran omat juniorit Akseli Mäkelä, Roope Viinikkala, Eero Lehtonen, Jaakko Lahti ja salolaisen Mesuca Basketin kasvatti Vesa-Pekka Laine.

 

Marius van Andringa juoksentelee koko loppukauden Korihaiden paidassa. Kuva: Mainostoimisto Grafesko.

 

Yksin ottelun ratkaisuista liittyy kolmospeliin. Kobrilta nähtiin Woodhousen ja erityisesti Creekin toimesta seitsemän onnistunutta kolmosta ensimmäiseen 20 minuuttiin. Creek kuritti kotijoukkuetta neljästi. Ensimmäisen puoliajan jälkeen vierailijat olivat saaneet kolmosensa koriin 58 prosentin tarkkuudella (7/12). Kuten odottaa saattoi, sama huikea vire ei jatkunut viimeisen 20 minuutin aikana ja kolmosprosentiksi jäi lopulta 38 (10/26). Silti lapualaiset linkosivat ottelussa kolmoskaarelta kuusi onnistunutta kolmosta enemmän, joka osaltaan selittää lopputulosta.

Toinen tylyjä lukemia selittävä tekijä oli levypallopeli, joka mairitteli vieraita lukemin 39 − 51. Kobrat pystyivät myös isoimman pelaajansa Jenningsin johdolla blokkaaman pallon yhteensä seitsemän kertaa. Kolmas kohtalollinen pelin osa-alue oli puolustuspelaaminen, jota muistettiin surkutella myös lehdistötilaisuudessa. Korihaiden yli, ali ja ohi juostiin lähes joka tilanteesta, joka kulmasta, ja joka paikasta. Rumemmatkin luvut taululla olisi voitu nähdä, jos lapualaiset olisivat onnistuneet kakkospelissään paremmin kuin 46 prosentin tarkkuudella.

Toisaalta haikalojen kakkospeli oli vielä huonompaa. Esimerkiksi illan komeimmat pisteluvut kotijoukkueesta tehnyt Juan Pattillo (19/6) heitti kakkosensa sisään vain 40 prosentin tarkkuudella (8/20). Kieltämättä puuduttavaksi kävi myös se tapa, jolla yli kolmasosa kakkosista pelattiin koria kohti nimenomaan hänen käsiensä kautta. Sean O’Brien (10/11) ei saanut itsestään parasta irti ja osumatarkkuus kolmosissa ja kakkosissa jäi vaatimattomasti 26,7 prosenttiin (4/15).

Kokonaisuudessaan puhtaimmat paperit illan pelistä saa yritteliäs taskuraketti Chaz Williams (13/5/5 syöttöä), jonka tehoindeksi 17 oli joukkueen korkein. Van Andringan (9/2/3 syöttöä) paras sihti oli hukassa, mutta myös hän pyrki siitä huolimatta taistelemaan kentällä parhaansa mukaan. Eero Lehtonen teki reilun 16 minuutin aikana tehot 5/4 ja Sulonen yli 17 minuutissa 6/1/2 syöttöä.

Vastustajan vieraspelurit olivat tasaisen ja tutun tehokkaita: Maurice Creek (25/9/4 syöttöä), Lucas Woodhouse (24/11/6) ja kentäin korkein tehokkuusindeksi 35, Christopher Ortiz (15/11) ja Terence Jennings (13/12). Vastustajan jenkkiosasto teki yhteensä 77 pistettä, Korihaiden jenkkikolmikko vain 42 pistettä. Ottelun tilastot voi tarkastaa täältä.

Maurice Creek, yksi ottelun hahmoista kiteytti onnistumisen näin.

− Paras peli joukkueelta tähän mennessä. Saimme stoppeja, kun me tarvitsimme niitä. Saimme heittoja, kun tarvitsimme niitä.

Erona aiempaan tappioon Korihaille Lapualla hän koki joukkueen yrittämisen tason. Kuten olettaa voi, taistelevaa joukkuetta on vaikea voittaa. Tänään Korihailta ei vastaavaa kovaa asennetta nähty.

Lehdistötilaisuudessa koettiin myös iloinen tapahtuma, kun van Andringa solmi paikalla olleiden edessä loppukauden kestävän sopimuksen Korihaiden puheenjohtaja Ville Laaksosen kanssa, salamavalojen räiskeessä ja aplodein saateltuna. Ovet käyvät kahteen suuntaan sillä Korihaiden toiminnanjohtaja Jouni Kari irtisanoutui 31.10.

Van Andringa oli kuitenkin kriittinen ottelun suhteen:

− Teemme kaikki asiat väärin. Olemme surkeita.  En ole ikinä nähnyt mitään jengiä, joka puolustaisi kuin me. Emme edes puolusta. Vastustaja voi tehdä yhden palloscreenin keskelle kenttää ja juosta korille. Tässä ei ole mitään puolustusta. Näin ei voida voittaa matseja. Emme ole menneet ollenkaan eteenpäin. Kun voitimme otteluita, olimme yhtä huonoja, mutta silloin me vain hyökkäsimme todella hyvin. Pelissämme ei ole päätä eikä häntää. Jos teemme asiat oikein, voimme kehittyä joukkueena maajoukkuetauon aikana.

Lapuan sairaslomalla olevaa päävalmentajaa Lars Ekströmiä ei Uudessakaupungissa tällä kertaa nähty, vaan penkin päässä kentältä käsin hyöri pelaajavalmentaja Ville Turja aisaparinaan Derrick Crayton.

Jarno Nikulakaan ei ollut ottelun suhteen kovinkaan hilpeällä tuulella.

− Kaikki epäonnistui, aivan kaikki. Palloa ei liiku. Puolustus on ihan järkyttävää. Yhtään yrittämistä ei ollut.

− Ehkä pelaajamme eivät ole tarpeeksi suuntautuneita puolustukseen. Jostain se vain pitää kaivaa. Jos vastustaja rokottaa kolmosilla joka kerta, emme voi pärjätä tässä liigassa. Kentälle tarvitaan viisi kaveria, jotka puolustavat, jotka repivät ja raastavat. Tällä hetkellä meillä ei ole yhtään sellaista kaveria.

Lehdistötilaisuudessa tuli myös puheeksi nelospaikan peluri, jollainen Korihailla on haussa. Häneltä odotetaan apuja myös levypallopelaamiseen. Tällainen kaveri kaupunkiin saataneen piakkoin.

Seuraavana vuorossa on haastava vierasottelu Kauhajoella lauantaina 4.11. klo 17:00 alkaen. Ottelua voi seurata tuttuun tapaa Fanseatin kautta. Seuraava kotiottelu palloillaan toivottavasti runsaslukuisen ja omiaan kannustavan kotiyleisön edessä poikkeuksellisesti torstaina 9.11. Silloin Korihaille annetaan mahdollisuus revanssiin kauden avausottelusta. Vastaan asettuu sarjajumbo Espoo United. Espoolaisten saldo tähän mennessä on kaksi voittoa ja seitsemän tappiota.