Pyrintö kovempi myös kotisalissaan

9.01.2019

Pyrintö kovempi myös kotisalissaan

Lähtökohdat joukkueille olivat samansuuntaiset kuin loppiaissunnuntaina. Kuitenkin pieni yllätys kokoonpanon suhteen koettiin, kun Miikka Marttinen teki paluun liigakentille ensimmäisen kerran sitten marraskuun lopun. Kahdeksantena miehenä edustuskelpoisen joukkueen täydentänyt Marttinen pelasi kaikkiaan lähes 20 minuuttia, joten laituri ja sattumoisin Pyrinnön kasvattama sellainen, näyttäisi nyt olevan jälleen pelikuntoinen.

Pyrinnönkin paidassa nähtiin uusi pelaaja kentällä, kun kakkosjoukkueessa Pyrintö Akatemiassa kovaa jälkeä tehnyt 20-vuotias sentteri nostettiin ykkösryhmään. Kokkolan NMKY:n kasvatti Joni Pohjoselle peli oli laatuaan ensimmäinen Korisliigassa.

Tampereen yleisö vielä seisoi, kun Mario Edwards laittoi toisen vapaaheitoistaan sisään korinteon alkamisen merkiksi. Brandon Conley lisäsi haijohdon kolmeen, kunnes Osku Heinonen päästi 68 sekunnin jälkeen Pyynikin väen istumaan.

Kun laituri Chris Jenkins menetti pallon ajassa 2:21 pääsi Kenneth Manigault juoksemaan helpon kakkosen. Stephon Jelksin rikkoma Manigault laittoi myös bonusvaparin sisään. Toinen kahden pisteen ja bonusheiton yhdistelmä samalta kaverilta vei kotijoukkueen jo kuuden pisteen karkumatkalle.

Topias Kuukkasen epäurheilijamaisen pelin puolessa kentässä katkaisseen virheen jälkeen Korihait piti ensimmäinen aikalisän, kun peliä oli takana nelisen minuuttia. Kevin Johnson Juniorin vapaaheitoilla ja Petri Heinosen lay-upilla isännät löivät lisää löylyä kiukaalle.

Menetysten ja huonojen syöttöjen riivaama hailauma uiskenteli itsensä kiperiin vesiin lahjoittamalla vastustajalle noin minuutin jakson 6 − 0. Eron Harrisin kolme vapaaheittoa lisäsivät etumatkaa väärään suuntaan tilanteen ollessa 20 − 7.

Jelksin ja Kuukkasen korein Korihait pääsi pahimman yli ja ero kaventui yhdeksään. Osku Heinosen illan toinen kolmonen tuli erän loppupuolella. Onneksi Korihailta Kuukkanen pystyi vastaamaan siihen onnistumalla 2 + 1 -hyökkäyksessään. Lopulta ensimmäinen kymppi pelattiin numeroihin 28 − 18.

Chris Jenkins taisteli Pyrintöä vastaan kohtuullisella menestyksellä, mutta tamperelaiset veivät kamppailun 92 − 81. Kuva: Mika Reinholm.

Toisen jakson alkupuolella Manigault väläytteli kolmostaan kerran ja Jaylon Tate kakkostaan kahdesti. Korihailta parhaiten vastaan laittoivat kolmosessa onnistunut Marius van Andringa sekä Brandon Conley, joka veivasi palloa sisään paikoin mallikkaastikin.

Harrisilta ja Korihaiden omalta van Andringalta nähtiin vielä kolkit jaksoon, joka taipui edelleen kotijoukkueen eduksi. Myös Jenkins ja Mika Nuolivirta pelasivat paikoin pirteästi. Korihait oli askeleen verran isäntiään terävämpi toisen jakson loppupuolella. Puoliajalle marssittiin lukemista 48 − 39 Pate Mustajärven Rokkimakkaran tahdissa.

Avauspuolikkaalla Korihait oli selkeästi parempi kakkosten osumatarkkuudessa (13/16), osuen 81 prosentin tarkkuudella Pyrinnön 45 prosenttia (14/31) vastaan. Levypallojen kertyminen vastustajalle ja menetysten kasaantuminen Korihaille tasasivat kuitenkin pakkaa.

Lähes tasapainoisen kolmannen jakson pelannut Korihait nousi viiden pisteen päähän ajassa 22:12, kun Marius pussitteli kolmosen. Hetken päästä pirteästi kolmanteen jaksoon uinut Conley toi haikalan kolmen pisteen päähän numeroihin 52 − 49.

Jenkins murjoi kakkosen asenteella sisään ja sai päälle sen tässä ottelussa niin monesti nähdyn bonusheiton. Ero kasvoi kuitenkin taas lähemmäs toista kymmentä Eron Harrisin erän puolivälissä tekemän ison kolmosen myötä.

Ajassa 26:18 Miikka Marttinen osui kolmosessaan sopivasti paluupelin kunniaksi. Kentällään eduksi kummassakin päässä riehunut Kenneth Manigault piti tamperelaisten kelkan kuitenkin matkalla kohti maalia.

Hänelle ei löytynyt pysäyttäjää päivän pelissä. Manigaultin huikea donkki oli pelin kulminaatiopiste ajassa 28:03 ja sai Korihait aikalisälle tilanteessa 70 − 58. Kolmas jakso päättyy lukemiin 71 − 60.

Ennen kuin 32 minuuttia tuli täyteen Osku Heinonen pommitteli taasen yhden kolmosen. Alkoi näyttää siltä, että tästä suosta ei haipurtta enää saisi kääntymään kohti voiton satamaa.

Ilta sen kuin synkkeni ja myrskypilvet kerääntyivät ukilaisten ylle. Brandon Conley sai viidennen virheensä ajassa 34:30 ja saman kohtalon eli häädön kentältä viiden virheen rasittamana koki myös Stephon Jelks ajassa 36:46. Ajassa 37:14 oli tullut valmentaja Damion Dantzlerin aika jättää kenttä. Siihen ei tarvittu edes viittä virhettä, kuten olettaa saattaa.

Kun Pyrinnön pelaajat heittelivät kaksi vapaaheittoa van Andringan virheestä ja siihen päälle kaksi vapaaheittoa Dantzlerin virheestä, oli peli jo enemmän kuin taputeltu syysmultiin hankien alle. Korihait pystyi kuitenkin viemään pelin kunnialla loppuun viiden miehen voimin. Vaihtomiehiä ei ollut käytettävissä eikä liioin valmentajaa ohjastamassa joukkuetta tai kutsumassa sitä aikalisälle.

Jenkins kaunisteli vapaaheitoilla ja kolmosellaan loppunumeroita. Ne kirjattiin keskiviikon pannukakkukesteissä 92 − 81.

Topias Kuukkanen auttoi joukkuettaan kovalla kakkosprosentilla, vaikka kolmoset eivät päivän pelissä uponneet. Kuva: Mika Reinholm.

Vaikka samoista joukkueista ja pelaajista olikin kyse, keskiviikkoillan pelissä muuttujat olivat paikoin erilaisia. Yhtä rumaa 0 − 23 tilastoa menetyksistä tehtyjen korien suhteen ei nyt koettu, vaikka Pyrintö hyödynsikin menetykset neljän pisteen verran paremmin. Korihaiden penkki paransi myös otettaan tehden yhteensä 10 pistettä enemmän. Korin alta Pyrintö teki nyt nelisen pistettä enemmän kuin viime sunnuntaina. Siinä missä Korihait oli lähes tasoissa levypalloissa edellisessä ottelussa, nyt levypallot hävittiin selkeästi 45 − 30, mikä oli suurin yksittäinen syy tappioon.

Viime pelissä Korihait hävisi menetykset 12 − 5 ja nyt sillä rintamalla puolestaan oli tasaisempaa, vaikka kumpikin joukkue sortui useampaan menetykseen. Pyrintö menetti pallon 17 ja Korihait 15 kertaa. Vaikka oli kyse vierasottelusta niin ukilaiset petrasivat kakkosissa merkittävästi. Kotipelissä osumatarkkuus jäi 46 prosenttiin ja nyt se oli 63 prosentin tasoa eli kaiken kaikkiaan 13 prosenttia tamperalaisia parempi. Uudessakaupungissa nähtiin suhteellisen vähän vapaaheittoja, mutta Tampereella niitä saivat kummatkin kiskoa runsain mitoin. Pyrintö sai yhdeksän heittoa enemmän ja hyödynsi ne myös vähän paremmin prosentein.

Korihaiden parhaat olivat kelpo peliesitykseen venynyt Marius van Andringa (20/2/5 syöttöä/3 riistoa), Chris Jenkins ylsi 17 pisteeseen, mutta sortui niin ikään neljään menetykseen Mariuksen tapaan. Topias Kuukkanen kasasi saldokseen 15 pistettä ja Brandon Conley tehot 12/5.

Pyrinnön parhaita onnistujia oli neljä ja he olivat Eron Harris (23/5), Kenneth Manigault (21/9/4 riistoa), Jaylon Tate (16/1/4 syöttöä) ja Osku Heinonen (11/4). Koko ottelun tilastomaailmaan pääsee täältä.

Lehdistötilaisuudessa Marius van Andringa sai luvan aloittaa pelin ruotisen:

− Alku oli vaikea. Muuten tekeminen oli hyvää siinä alussa. Meidän palloscreenpuolustus oli hyvää. Siihen tehtiin pari muutosta. Alamme olla aggressiivisempia. Olen varma, että se tulee toimimaan. Siihen tuli muutama menetys ja niistä tuli helppo kori. On vaikea lähteä kymmenen pisteen takaa taistelemaan. Sekoitettiin kuitenkin pakkaa paikkapuolustuksella. Tällä puolustusmuutoksella mikä tehtiin eilen meillä on mahdollisuus. Luulen, että pisteet per pallonhallinta screentilanteista miestä vastaan ei ehkä enää ollut niin korkea kuin ennen.

Haluatko kertoa, mitä muutoksia teitte eri lailla kuin sunnuntaina?

− En.

Justus Kilpinen kommentoi vuorostaan illan tapahtumia:

− Kiitos Korihaille kahdesta hyvästä matsista. Puhun vähän lyhyemmin kuin Marius. Korihait sekoitti meidän pelin sillä, että he vaihtoivat puolustusmuotoa paikasta mieheen ja sai meille sitä kautta 17 menetystä. Se on varmaan se isoin asia tästä pelistä. Saimme Joni Pohjoselle ensimmäiset liigaminuutit. Voitimme tämän matsin erityisesti Joonas Cavénin syntymäpäivän kunniaksi.

Damion Dantzler onnitteli Pyrintöä ja ruoti peliä:

− Kenneth [Manigault] oli mestari kummassakin päässä kenttää. Hän tuhosi sen, mitä yritimme tehdä. Pelin ratkaisu osaltamme olivat menetykset ja myöskin levypallot. Suuri menetysten määrä ja hyökkäyslevypallojen pois antaminen on resepti katastrofiin.

Dantzler kommentoi myös ulosajoaan:

− Kaksi ulosajoa on tullut samalta ihmiseltä. En tiedä, mistä se tuli koska en ollut saanut varoitusta. Haluan sanoa versioni Koripalloliitolle. Minulle on selvää, että minun ja jonkun välillä on ongelma.

Sami Toiviainen kuvaili vielä voitokkaan ottelun tunnelmia:

− Tietyllä lailla peli oli samankaltaista kuin sunnuntaina. Jouduttiin miettimään, miten hyökätään kun Korihait vaihteli puolustusmuotoa. Kun on ajettu uusia jätkiä sisään, ei ole pystytty käyttämään paljon aikaa siihen miten pelataan mies miestä vastaan ja miten pelataan paikkaa, kun joku hidastaa. Edelleen teimme 92 pistettä ja se on riittävä määrä voittaa pelejä tässä sarjassa. Puolustuksellisesti emme olleet niin hyviä kuin ekassa pelissä. Siinä on varmaan eniten korjattavaa. Levypallomäärä oli erinomainen. Emme ole olleet niin hyvä joukkue hyökkäyslevypalloissa. Siinä näkyy, että teimme myös paljon asioita oikein. Korihait heitti ensimmäisellä puoliajalla tosi tarkasti.

Keskiviikon pelin parhaat hetket on koostettu tälle Korihaiden YouTube-kanavan videolle:

Seuraava Korisliigan koitos Korihaille koittaa 12.1. Silloin Töölön Kisahallissa vastaan asettuu Seagulls ottelussa, joka starttaa 18:30 ja jota voi seurata Elisa Viihde Sportin tuottamana lähetyksenä.