Pyrintö pohjusti voittonsa paremmalla puolustuspelillä

6.01.2019

Pyrintö pohjusti voittonsa paremmalla puolustuspelillä

Tamperelaiset pelaavat edelleen ilman kapteeni Antero Lehtoa, joka on ollut poissa kentiltä marraskuun puolivälistä saakka. Myös Lassi Kilpinen oli edelleen sairastuvan puolella. Mario Edwards sen sijaan teki paluun ykköspelinrakentajan rooliin Korihaiden paidassa oltuaan pois 24.11. lähtien. Emil Djeenia ja Miikka Marttista saadaan vielä odotella pelikuntoisiksi muutaman viikon ajan. Korihaiden jenkkiviisikosta lepovuodossa nyt oli Bryan Coleman.

Edwards näytti heti johtajan elkeitä tehden pelin avauskorin. Osku Heinonen tykitti toisessa päässä kolmosen ja peli pääsi tosissaan vauhtiin.

Kun sekä Stephon Jelksiltä että Marius van Andringalta nähtiin kolmoset, oli haijohto 10 − 7 ajassa 3:05.

Pyrintö oli kuitenkin alusta asti terävämpi, tarkempi ja aggressiivisempi puolustustyöskentelyssä. Kenneth Manigaultin ja Kevin Johnson Juniorin koreilla tamperelaiset rynnivät pisteen johtoon.

Eron Harrisin kaksi kolmosta lyhyessä ajassa eivät tilannetta parantaneet erityisemmin. Petri Heinosen kaukoheiton jälkeen Pyrinnön johto oli jo kahdeksan pistettä. Topias Kuukkasen ja Brandon Conleyn lay-upien jälkeen avausneljännes päättyi lukemiin 20 − 24 vieraiden eduksi.

Brandon Conley väänsi korin alla loppiaspäivän pelissä Kevin Johnson Juniorin kanssa, mutta Pyrintö korjasi sarjapisteet luvuin 71 − 83. Kuva: Päivi Sappinen.

Toisen jakson alussa Chris Jenkins heitti kolmosensa ohi, mutta Jaylon Taten kolmonen löysi tiensä koriin. Noin minuuttia myöhemmin Tate antoi syötön Heinosen donkkiin, joka lisäsi Pyrinnön otetta pelistä. Johnson Juniorin koriin jälkeen ajassa 11:49 käytiin jo tilanteessa 20 − 31.

Vaikka myös Jenkins ja Edwards tekivät korin kumpainenkin, laittoi Johnson Junior sisään kolmosen isäntien korien välisestä pallonhallinnasta. Van Andringan kolmonen osui 13,5 minuutin kohdalla. Pyrinnön vastaus siihen oli Taten syöttämä Johnson Juniorin massiivinen alley-oop. Reilua minuutti myöhemmin myös Manigault liiteli Taten tarjoilemassa alley-oopissa.

Korihaiden aikalisän jälkeen Harrisin ja Heinosen korit veivät eron toiselle kymmenelle. Conleyn ja Jenkinsin suorituksilla Korihait kuroi pitkän tauon eron yhdeksään pisteeseen. Puoliaikaa vietettiin lukemissa 37 − 46.

Kolmas jakso sai pirteän haistartin, kun ensimmäisen kotiottelunsa pelannut Chris Jenkins kiskaisi kolmosen Pohitullin korista läpi. Vajaa minuutti tästä myös van Andringa osui kolmoskaaren takaa. 6 − 1 ei ollut hassumpi alku usein niin vaikeaan kolmanteen erään.

Edwardsin iso kolmonen toi Korihait tilanteeseen 46 − 49 ajassa 22:57. Korihaiden paikkapuolustus sekoitti ajoittain mallikkaasti vieraiden peliä. Korinalus suljettiin eivätkä Pyrinnön heitot tippuilleet sisään niin helpolla. Ajassa 24:11 Mika Nuolivirta tasoitti pelin 49 pisteeseen. Tamperelaisten aikalisän jälkeen Nuolivirran kakkonen ja Kuukkasen kolmonen veivät kotijoukkueen viiden pisteen johtoon.

Pelin 26. minuutilla Osku Heinonen tykitti manselaiset tasoihin, mutta Amerikan apu Jenkins vastasi samalla mitalla. Hyökkäyksessä Jenkinsillä kulki kelvollisesti, mutta puolustuksessa juuri hänen tontiltaan mentiin usein läpi turhan helposti.

Osku Heinosen vapaaheittojen ja Justus Kilpisen kolmen korin voimin Pyrintö pysyi Korihaiden tahdissa ja askeleen edellä. O. Heinosen kolmosen jälkeen viimeiselle neljännekselle käytiin numeroista 59 − 67.

Jelksin lay-up ja kolmonen virittelivät tervettä kiriä jakson alkuun. Vaikka Pyrinnön korinteko ei ollut mitenkään huikaisevalla tasolla, puolustuksen intensiteetti oli korkeammalla tasolla kuin Korihailla ja pallonliike oli parempaa. Korihaiden avainpelaajat taas potivat väsymystä, mikä vaikutti pelitempoon. Palloa ei saatu koriin eikä stoppeja tullut riittävästi, paras puhti voittokamppailusta jäi uupumaan. Viimeiseen jaksoon isännät tekivät vain 12 pistettä.

Ero kävi pahimmillaan jo 17 pisteessä, mutta viimeiset viisi pistettä tehtiin haikäsin, joten loppunumerot saatiin astetta sievemmiksi 71 − 83. Uuden vuoden ensimmäinen tappio oli tosiasia.

Tilastollisesti kaikkein merkittävimmät kategoriat loppiaissunnuntain pelissä olivat menetykset ja niistä tehdyt pisteet. Korihait menetti pallon kaksitoista ja vierailija viisi kertaa. Mikä pahinta, Korihaille ei merkitty yhtään riistosta tehtyä koria. Vastustaja sen sijaan rankaisi isäntiä näistä tilaisuuksista 23 pisteen edestä. Kolmosissaan Korihait oli hieman tarkempi, mutta Pyrintö oli taas vähän parempi kakkosissa.

Levypalloissa tilanne oli tasaisempi , vaikka niitäkin vastustaja sai kolme enemmän. Myös syöttöjä ja riistoja kotijoukkue poimi muutaman vierailijoita vähemmän. Merkittäväksi tekijäksi nousi myös peluutus. Korihailta kentältä kävi vain seitsemän kaveria, kun taas Pyrintö veti ottelun yhdeksän pelaajan voimin. Tässä mielessä nuoret tamperelaiskasvatit Eerik Harju ja Tuomas Flinck pelasivat joukkueelleen tärkeitä minuutteja.

Korihailta seitsemän pelaajaa teki pisteitä suhteellisen tasaisesti: Chris Jenkins (16/8), Marius van Andringa (15/2/2 syöttöä), Brandon Conley (10/11/2 torjuntaa), Mario Edwards (9/3/9 syöttöä), Stephon Jelks (8/6/3 syöttöä), Mika Nuolivirta (8/5) ja Topias Kuukkanen (5/3).

Pyrinnön tehonelikko oli mallia Eron Harris (16/3/3 syöttöä), Kevin Johnson Junior (13/10), Osku Heinonen (13/3/3 syöttöä), Justus Kilpinen (12/6) ja yhdeksän pistettä tehneet Petri Heinonen, Jaylon Tate ja Kenneth Manigault. Tilastoihin voi tähystellä täältä.

Lehdistötilaisuudessa Petri Heinonen sai luvan aloittaa:

− Emme pystyneet pitämään Marius van Andringaa pois pallosta, mitä yritettiin. Hän pääsi heittelemään liian vapaasti kolmosia. Se parani toisella puoliajalla ja oltiin siinä aktiivisempia. Pallo liikkui hyvin, vaikka meillä puuroutui peli kun Korihait pelasi paikkaa. Tekeminen oli ihan hyvää.

Chris Jenkins kuvaili pelin kulkua seuraavanlaisesti:

− Ensimmäinen puolikas ei ollut hyvä joukkueelta. Menetimme pallon seitsemän kertaa. Heidän paineensa sai meidät menettämään pallon. Luulen, että hävisimme pelin ensimmäisellä puolikkaalla. Saimme nolla pistettä riistoista ja he saivat 23 pistettä. Koko pelissä heillä oli viisi menetystä ja meillä kaksitoista. Menetykset ja niistä tehdyt pisteet tappoivat pelimme tänään.

Jenkinsiltä kyseltiin kuulumisia uudessa seurassa ja uudessa liigassa:

− Yritämme voittaa pelejä. Kaikessa on kyse joukkueesta, ei minusta. Täällä yhdysvaltalaiset pelaavat isompia minuutteja ja peli on intensiivisempää sekä fyysisempää kuin Japanissa.

Sami Toiviainen kertoi vuorollaan ottelun annista:

− Kun päästiin meidän juttuihin hyökkäyksessä ja puolustuksessa, niin peli kulki. Kyllä tänään mentiin vuoristorataa, sellaista tasaisuutta ei löytynyt niin pitkiä jaksoja. Oikeastaan siinä kolmannen neljänneksen alussa meidän pelaajat rupesivat miettimään ihan liikaa sitä miten paikkaprässi murretaan. Se meni tosi väkinäiseksi ja oltiin jo viisi pistettä takana. Sitten vaihdoin. Siinä vaiheessa kun päästiin takaisin peliin mukaan, meillä oli yksi jenkki kentällä. Kun johto saatiin takaisin, se pidettiin fiksusti. Pystyttiin kuitenkin puolustamaan vastustaja 71 pisteeseen, vaikka se ei ole ollut meidän tavaramerkki tällä kaudella. Kun peli kääntyi takaisin, meidän puolustuksesta löytyi se intensiteetti.

Damion Dantzler ei hehkunut erityistä tyytyväisyyttä tappiollisen pelin suhteen:

− Meillä oli vaikeuksia pick and roll -pelin kanssa ensimmäisellä puolikkaalla. He tekivät 23 pistettä menetyksistämme. Heittomme osuivat kohtuullisesti. Marion, Mariuksen ja Chrisin piti pelata isot minuutit. Tänään oli paljon huonoja asioita puolustuksellisesti. Olemme kamppailleet kolmansien jaksojen kanssa tällä kaudella. Tulimme peliin uudella energialla kolmannella jaksolla, ja se oli positiivista. Töitä riittää vielä ja kaverit ovat vasta toipumassa loukkaantumisista.

Vielä selvyyden vuoksi sanottakoon, että pick and roll -pelillä viitataan hyökkäyskuvioon, jossa pelaaja asettaa screenin palloa käsittelevälle joukkuekaverilleen ja liikkuu sitten kohti koria saadakseen syötön itselleen. Liikkumisessa ja pallonliikkeessä jäi siis parannettavaa tämän päivän ottelussa.

Korihaiden pelin kohokohdat voi katsoa tältä koostevideolta:

Korihaiden seuraavakin peli pelataan samaa vastustajaa vastaan, pelipaikka vain vaihtuu Uudestakaupungista Tampereeksi. Keskiviikkoillan 9.1. peli alkaa Pyynikillä 18:30. Sen tunnelmaan voi virittäytyä Elisa Viihde Sportin taajuudella.