Tampereella valoisa alku ja synkkä loppu

5.01.2018

Tampereella valoisa alku ja synkkä loppu

Pelaajaliikenne sisään ja ulos joukkueesta on käynyt ahkerana. Tässä on nähtävissä myös myönteinen puolensa, mikä liittyy siihen ettei Korihait ole lyönyt hanskoja tiskiin tai luovuttanut. Siitä kertoo joukkueen parhaillaan käynnissä oleva aktiivinen uudelleen rakentaminen uuden päävalmentajan alaisuudessa.

Mansen peliin lähdettiin ilman sopimuksensa Korihaiden kanssa päättänyttä Quinton Chievousia, josta tuli nyt kolmas kesken kauden joukkueesta lähtenyt vahvistus. Uutena apuna kentällä nähtiin pelilupansa saanut iso takamies Kevin Bracy-Davis. Tästä huolimatta Korihait lähti matsiin vain kolmella jenkillä, sillä laituri Sean O’Brien oli edelleen poissa polven oireilun takia.

Ottelun alussa Pyrintö muisti seurassa ison työn tehneitä koripallovaikuttajia eli Jarmo Laitista, joka on nähty Korihaidenkin valmentajana kaudella 2012 − 2013, Ismo Niemeä ja Antti Nikkilää, nostamalla heidän pelipaitansa kattoon.

Jostain syystä Pyrintö sopii Korihaille vastustajana, voittivathan haikalat tamperelaiset vaikean viime kauden aikana kahdesti. Tälläkin kaudella manselaiset on ehditty voittaa kolmella pisteellä kauden ensimmäisessä kotipelissä syyskuun lopussa. Pyrintö sopi vastustajana Korihaille myös tänään, vaikka lopputulos 112 − 75 ei siitä kerrokaan.

Pyrintö teki ottelun ensimmäiset neljä pistettä, mutta tämän jälkeen Juan Pattillon neljällä ja Justus Kilpisen kahdella pisteellä Korihait tasoitti ottelun kuuteen kuuteen kolmen minuutin jälkeen. Tasoissa oltiin yhdeksässä pisteessä myös ajassa 4:51, kun kapteeni Kilpinen heitti kasvattajaseuransa koreihin kolmosen.

Tästä alkoi Korihaiden hallinta uneliasta Pyrintöä vastaan, joka ei omilla peliotteillaan alussa häikäissyt. Korihait sen sijaan näytti piristymisen merkkejä kummassakin päässä kenttää. Kenney Funderburk vei petokalat johtoon viiden minuutin jälkeen kolmosellaan Pattillon syötöstä. Vain parikymmentä sekuntia myöhemmin Pattillo vei pallon Pyrintö-veteraani Antero Lehdolta tehden lay-upillaan johtolukemiksi 9 − 14. Tamperelaiset olivat pakotettuja aikalisälle.

Aikalisän jälkeen 203-senttinen sentteri Pattillo jatkoi marraskuussa 600 liigaottelua tililleen saaneen kapteeni Lehdon kiusaamista blokkaamalla hänet tylysti korin läheisyydessä. Ajassa 6:42 puolestaan tuore apuri Bracy-Davis eli tuttavallisemmin Kevin avasi pistetilinsä Korisliigassa onnistuneella kahden pisteen hyppyheitolla vieden Korihait seitsemän pisteen johtoon. Avausviisikossa pelin aloittanut Kevin soitti korisukkaa heti perään toisen kerran, joten hänellä ei tuntunut olevan kummempia sopeutumisvaikeuksia.

Pattillon hurja pistetehtailu jatkui myös tänään, kun Korihait vieraili Tampereella. Kuva: Mainostoimisto Grafesko.

Ennen kuin 8,5 minuuttia tuli täyteen haijohto oli edelleen kuusi pistettä. Pyrintö kavensi Petri Heinosen ja Kenneth Manigaultin turvin taukotilanteeksi 18 − 20. Korihaille kirjattiin avauserän voitto sen jälkeen, kun vierailijat olivat johtaneet peliä jo viitisen minuuttia.

Toiseen erään hait uivat sen verran tyytyväisinä, että avausminuutin aikana syyllistyttiin kahteen pallonmenetykseen. 12 minuutin kohdalla Juan’ya Green toi tamperelaiset tasoihin, kun oltiin menty kaksi minuuttia ilman koreja. Korihait kuitenkin piti johdon sinnikkäästi itsellään korinteossa onnistuneiden Pattillon ja Funderburkin avulla.

14 minuutin paikkeilla Brian Asbury teki kaksi pistettä, joiden jälkeen Korihait käytti ensimmäisen aikalisän pelin ollessa tasoissa. Jakso jatkuikin pitkään tasaväkisenä vääntönä.

Sen jälkeen kun Pyrintö oli tasoittanut taas kerran Osku Heinosen vapaaheitoilla ja Green oli ehtinyt viedä kotijoukkueen johtoon, Bracy-Davis teki ajassa 15:05 tasoittavan korin numeroihin 29 − 29.

Erän loppupuolella ote siirtyi tamperelaisille Lehdon kolmosen ja lay-upin jälkeen. Kotijohtoa oli viisi pistettä. Bracy-Davisin ja Pattillon koreilla Korihait tuli kuitenkin taas pisteen päähän. Toisen erän loppu sujui Lehdon johdolla niin, että ensimmäinen ja se tänään Korihailta selkeästi parempi puolikas Pyrinnölle niukasti 41 − 38.

Pyrintö virheili urakalla toisessa erässä  seitsemän rikkeen veroisesti. Joukkoon mahtui myös Antero Lehdon epäurheilijamainen virhe, joka kohdistui Bracy-Davisiin. Myös Osku Heinoselle kirjattiin tekninen virhe.

20 minuutin tilastot olivat tasaisia, levypallot 21 − 21 ja menetykset Pyrinnön eduksi 7 − 8. Tamperelaiset syöttivät hanakammin 10 − 6. Korihait oli tässä vaiheessa edellä kakkosten heittotarkkuudessa (14/28), joka oli 50 prosenttia manselaisten 43 prosenttia (12/26) vastaan.

Pattillo oli kentän valtias avauspuolikkaalla hienoin tehoin: 16 pistettä, 6 levypalloa, 3 syöttöä, 4 riistoa ja 2 blokkia. Myös puolustustyöskentely näytti kiinnostavan enemmän kuin aiemmin. Bracy-Davis ja Funderburk olivat kummatkin kahdeksassa pisteessä tässä vaiheessa peliä.

Pyynikin palloiluhallin pukukopeissa oli keitetty punaiset liemet kohdilleen, sillä kotijoukkue Pyrintö tuli kolmannen erän alkuun täynnä virtaa. 14 sekunnin jälkeen Topias Palmin kolmonen lävisti korisukan Greenin syötöstä. Ei mennyt kuin toiset 22 sekuntia niin Asbury riisti pallon Funderburkin huonosta syötöstä donkaten sen koriin. Pyrintö oli siirtynyt 36 sekunnissa kahdeksan pisteen johtoon lukemissa 46 − 38.

Vaikka Pattillo eli Korihait heräsi seuraavassa hyökkäyksessä korintekoon, tästä alkoi haipoppoon alamäki, virheiden raapiminen ja sysimusta tappion tie. Nyt oli Korihaiden vuoro hakea seitsemän virhettä kolmanteen erään.

Pyrintö sen sijaan meni menojaan. Toisen puoliskon ratkaisijoihin lukeutui Topias Palmi, joka rankaisi Korihaiden löystynyttä puolustusta vielä kahdella energisellä ajolla ennen vaihtoon menemistään. Antero Lehto taas syötteli koreja. Korihait otti aikalisän, kun ajassa 23:36 tamperelaisten johto oli venynyt 12 pisteen pituiseksi. Tulostaululla seisoivat nyt lukemat 56 − 44.

Kaksi Marius van Andringan kolmosta ja kolmoset sekä Vesa-Pekka Laineelta että Eero Lehtoselta toivat kaivattua korintekovoimaa kolmanteen jaksoon, mutta Pyrintö lipui kauemmaksi. Kun Kenneth Manigault täräytti donkin Pyynikin koreihin, Korihait otti aikalisän hieman yli minuutti ennen erän loppua. Tässä vaiheessa tamperelaiset johtivat jo 16 pisteellä.

Korihait ajautui myös virheongelmiin. Ennen kuin 28 minuuttia tuli täyteen sai takamies Funderburk neljännen virheensä.

Kolmas erä meni Pyrinnölle näytöstyyliin 35 − 20, siinä ottelun ratkaisu. Mikä tähän johti? Pyrintö tuli toiselle puolikkaalle selkeästi aktiivisempana joukkueena, joka alkoi puhkoa haipuolustusta paremmin käyttääkseen vahvuuksiaan hyökkäyspelissä varsin tehokkaasti. Pyrintö pääsi myös juoksemaan enemmän nopeita hyökkäyksiä, jotka päättyivät varmaan koriin.

Kuten sanonta kuuluu, ”koripallopeli ei ole ohi ennen kuin kello kumahtaa” ei nyt pitänyt paikkaansa. Jännittäviä loppuhetkiä ei tarvitse nytkään selostaa, koska sellaisia ei yksinkertaisesti koettu.

23-vuotias laituri Topias Palmi alkoi vyöryttää tappion kiveä Korihaiden päälle heti neljännen erän alussa säkittämällä korin perälle kolmosensa. Ero kasvoi 21 pisteeseen, mistä hailauma ei enää toipunut.

Yli seitsemän minuuttia ennen loppua van Andringa sai viidennen virheensä joutuen jättämään kentän. Myös Laine, Funderburk ja Kilpinen olivat virheongelmissa, mutta heistä vain viimeksi mainittu Justus joutui veljensä Lassi Kilpisen tavoin hyvästelemään kentän ennen aikojaan virhetilin täytyttyä.

Loppulukemat Pyynikillä olivat siis 112 − 75, joten lupaava alku päättyi ankaraan selkäsaunaan. Ottelussa oli silti hyviä elementtejä, kuten ajoittain mallikkaasti sujuneet otteet puolustus- ja hyökkäyspäässä.

Pelissä debytoinut Kevin Bracy-Davis toimitti uudelle joukkueelleen heti mehevät 17 pistettä ja 7 levypalloa pelaten reilut 32 minuuttia. Hänen fyysinen kuntonsa on selkeästi kohdillaan eikä hänen kakkosten osumatarkkuudessaan (8/9) ollut valittamisen sijaa. Kevin näytti pystyvänsä heittämään pallon koriin myös vaikeista asennoista. Toisaalta vapaaheitot (1/5) eivät vielä sujuneet toivotulla tavalla.

Pyrintö oli edellä levypalloissa 40 − 31 ja syötöissä 29 − 12, vaikka saattaa olla että syöttöjä kirjattiin muutama liikaakin. Korihait syyllistyi 18 menetykseen ja Pyrintö hukkasi pallon vain 10 kertaa. Kakkosissa Pyrintö oli lopulta 10 prosentin verran parempi ja kolmosissa osumatarkkuus oli yli puolet Korihaita parempi, vaikka Espoossa koettua kolmossumaa ei nyt nähtykään. Tamperelaiset saivat 34 vapaaheittoa, uusikaupunkilaiset vain 14, eikä kummankaan vapaaheittotyöskentelyssä ollut erityistä kehuttavaa.

Juan Pattillo oli kentän korirohmu 25 pisteellä, 11 levypallolla ja 5 riistolla, merkiten itselleen tilastoihin tupla-tuplan eli kaksinumeroiset lukemat kahdessa kategoriassa. Pyrinnön iso kaveri Brian Asbury oli lähes yhtä hyvä tehden 23 pistettä ja hakien 10 levypalloa sekä 3 riistoa. Hänen kakkosensa tosin osuivat Pattilloa (11/21) huomattavasti tarkemmin, peräti 92 prosenttisesti (11/12), vaikka Korihaiden sentteri osuikin paremmin vapaaheitoissa.

Muita mainitsemisen arvoisia suorituksia löytyi Korihaiden Funderburkilta, joka askarteli 11 pistettä, yhden levypallon ja neljä syöttöä.  Kilpiselle tänään seitsemän ja van Andringalle kuusi pistettä. Hyvin korin alla taistellut Eero Lehtonen keräsi tehot 4/4.

Tampereen Pyrinnöltä kaksinumeroisiin pistelukemiin ylsi Asburyn lisäksi kuusi muuta pelaajaa: Juan’ya Green (18/6/4 syöttöä), Topias Palmi (14/3/3 syöttöä), Antero Lehto (13/2/7 syöttöä), Kenneth Manigault (11/5/7 syöttöä/3 riistoa), Devonne Giles (10/8) ja Osku Heinonen (10/3). Tilastot voi tarkistaa täältä.

Lehdistötilaisuudessa käytiin läpi ottelun kulkua:

Kenney Funderburk kuvaili iltapuhdetta:

− Tulimme kentälle pelataksemme kovaa. Annoimme parhaamme, mutta se ei riittänyt. Töitä on tehtävänä, mutta kentällä nähtiin kuitenkin myönteisiä asioita. Tauon jälkeen teimme joitakin virheitä, jotka he hyödynsivät. Kunhan korjaamme nuo pienet virheet, pärjäämme hyvin.

Topias Palmi kiteytti pelin kulun ja Pyrinnön pelityylin:

− Loppu hyvin, kaikki hyvin. Ensimmäinen puoliaika oli meiltä sellaista peliä, jota emme halua enää tällä kaudella toistaa. Pelasimme aivan Uudenkaupungin tahtiin. He ohjailivat tekemistämme, mutta onneksi saimme tauolla otettua itseämme niskasta kiinni. Sitten alettiin pelata juuri niin kuin oli sovittu. Puolustus alkoi toimia ja juostiin nopeita. Se on meidän korista.

Itsekin Pyrinnössä kaudella 2007 − 2008 pelaajan uransa Suomessa aloittanut Damion Dantzler ruoti peliä ja joukkueen tilannetta:

− Ensimmäisellä puoliajalla toteutimme peliämme melko hyvin. Toisella puoliajalla he tulivat otteluun erilaisella asenteella ja ottivat sen hallintaansa.

Mitä olet opettanut pelaajille tässä lyhyessä ajassa?

− Meiltä puuttui kaksi pelaajaa, mutta se ei ole tekosyy puolustuksemme tasolle. Kavereilta menee hetki totuttautuessa siihen, mitä haluan tehdä. 71 pisteen päästämiselle toisella puolikkaalla ei ole oikeutusta. Kunhan pääsemme terveiksi, tulemme parantamaan selkeästi kummassakin päässä kenttää.

− Monilla meistä on tullut tavaksi hävitä. Asiat tulevat tehtyä siis häviöön johtavalla tavalla. Tehtäväni on tuoda itseluottamusta, valmistaa heidät ja tehdä heistä kurinalaisempia.

− Pidän haasteista. Siksi valmennan. Muutos vaatii aikaa.

Pyrinnön päävalmentaja Sami Toiviainen kiitteli pelaajiaan tehdystä herätysliikkeestä:

− Voitosta jäi tietysti hyvä fiilis, ekasta puoliajasta ei jäänyt niin hyvä fiilis. Se oli oikeastaan sitä, mitä pelkäsin. Korihailla on ollut paljon vaihdoksia ja tullut uusia pelaajia, uusi valmentaja ja uusia juttuja. Pitää olla ylpeä siitä, mitä teimme toisella puoliajalla. 71 pistettä ja hurja määrä syöttöjä, hurjasti onnistumisia ja erittäin hyvää puolustamista.

Miten herätys tapahtui?

− Kapteeni [Lehto] piti pienen palopuheen pelaajille kopissa. Minun ei tarvinnut kuin lisätä siihen muutama taktinen asia. Siitä se kääntyi. Nostimme jalan pois jarrulta ja rupesimme pelaamaan. Vaihdoimme palloscreen-puolustusta, oltiin siinä vielä aggressiivisempia. Tiedettiin mihin puolustuksessa pitää siirtyä, miten rotaatio toimii. Totta kai pääsimme juoksemaan aika monta helppoa koria hyvän puolustuksen takia.

Korihailla alkaa nyt kahdeksan päivän treenitauko, jonka aikana peliä voi hioa paremmaksi. Toivoa sopii, että tässä vaativassa tehtävässä onnistutaan ja voittoja aletaan vihdoinkin saada. Edellytykset kasvaa voittavaksi joukkueeksi ovat olemassa, kunhan enää ei kärsitä uusista loukkaantumisista.

Pelit jatkuvat sunnuntaina 14. päivänä tammikuuta Joensuussa Kataja Basketia vastaan kello 17:00. Peliä voi seurata Fanseatin palvelussa. Kotipelien tunnelmasta pääsee nauttimaan sekä 17. että 19. päivä, ensin vastaan asettuu Kouvot ja sitten heti perään BC Nokia, joten nämä päivät on hyvä merkitä kalenteriin jo nyt. Kummatkin ottelut alkavat turvalliseen tapaan kello 18:30.