Turusta tuloksena raskas tappio

3.04.2019

Turusta tuloksena raskas tappio

Korihait lähti kohden Turkua ja Kaarinan Uraa toiveikkain mielin. Voitto neljän pisteen pelistä olisi maistunut. Ja se oli jopa todennäköinen, sillä ukilaiset olivat voittaneet kauden kohtaamiset 2  − 1 ja Ura Basketin riveistä poissa oli sen paras pistemies Avery Woodson. Kahden jenkin turvin matsiin lähteneet kaarinalaiset eivät tästä kuitenkaan pahemmin kärsineet. Korihailta lepovuorossa oli sittemmin pelaajasopimuksensa seuran kanssa purkanut Brandon Conley. Conley pelasi viimeisen kerran Salon Vilpasta vastaan 27.3.

Koripalloa ei voi käsikirjoittaa. Siinä jokainen tilanne pitää taistella loppuun asti ja katsoa, mihin se riittää. Turun Kupittaan Palloiluhallin ottelussa panokset näkyivät ajoittain tukkoisena peli-ilmeenä, mutta jännitystä ei pelistä puuttunut.

Noin 1 060 katsojan edessä oteltu paikalliskamppailu sai nopean alun, jossa Jesse Perry ja maajoukkuetaituri Fiifi Aidoo veivät kaarinalaiset johtoon 4 − 0.

Korihait sai pientä otetta pelitapahtumiin Mika Nuolivirran kakkosella, mutta Aidoo heitti heti perään kolmosen. Korihaiden ensimmäisen kolmonen tuli Stephon Jelksin käsistä ajassa 3:11. Tilanne oli nyt 9 − 7.

Kun Stephen Croone venytti eron hetimmiten viiteen kolmosellaan, kuittasi hailauman kapteeni Marius van Andringa tämän samalla mitalla, kun hänen kaukoheittonsa kilahti koriin.

Kun Jelks oli tasoittanut pelin 12 pisteeseen päältä neljän minuutin, Bryan Coleman sai viedä kolmosellaan Korihait johtoon ensimmäistä kertaa ajassa 4:34. Kuitenkin 19 sekuntia myöhemmin Trey Niemi tasoitti pelin omalla kolmosheitollaan.

Avauserän toinen puolisko oli Korihaiden heiniä. Johto otettiin Colemanin ja van Andringan koreilla. Seitsemään pisteeseen johto kasvoi ajassa 6:34, kun Stephon Jelks pussitti kolmosen ja teki tilanteeksi 15 − 22.

Kuitenkin myös Croone heitteli vielä kolmosen ja sai apuja muulta joukkueelta. Tulipa Turun kauppakorkeassa opiskelevan Mikael Sandbergin käsistä kolmonen kahdeksan sekuntia ennen avauskympin loppumista. Näin eka jakso meni isännille lopulta 24 − 22.

Korihait ei pystynyt venymään parhaimpaansa Turussa ja tuomisina oli kitkerä tappio luvuin 85 − 80. Kuva: Vilma Sappinen.

Toisessa erässä kaukoheitot saivat jatkoa heti toisella minuutilla, kun sekä Bryan Coleman että Aleksi Akpaso näyttivät osaamistaan kolmosrintamalla. Akpason jälkeen myös vastustajan Ville Hänninen tuuppasi kolmosta säkkiin. Korihait ottikin aikalisän tässä kohtaa, kun kello näytti 12:24 ja tilanne oli 32 − 25.

Piirretyt kuviot toivat sen verran apua, että Mario Edwads laukoi kavennuskolkin koriin 12:36. Akpasokin heitti 64 sekuntia edellisen tilanteen jälkeen illan toisen kolmosensa tuoden joukkueelleen kaivattuja tehoja.

Ero kaveni kolmeen pinnaan viisi sekuntia ennen jakson puoliväliä, kun herra Coleman tykitti kolmosen korin perukoille. Jo 15:37 peli oli tasan 36 − 36. Kiitos tasoituksesta kuului Mika Nuolivirran kaukoheitolle, jonka Edwards syötti.

Myös 17. minuutti alkoi hailauman johdolla, kun Edwards vieritti lay-upin koriin. 17:50 Marius heitti kolmosen. Saman tempun teki myös Fiifi Aidoo toisen jakson viimeisen minuutin aluksi. Näin pitkälle tauolle lähdettiin sopuisan tasaisista tunnelmista 41 − 42.

Kolmas jakso sai virtaa isäntien Sandbergin kolmosesta avausminuutin loppuun. Myös ajassa 22:19 Sandberg jätettiin vapaaksi ja hänhän rökitti haikalaa kolmosella. Ei se tähän jäänyt, sillä Trey Niemikin heitti kolmosen pussiin 23:16. Eroa oli kuitenkin kotijoukkueen eduksi vain kolme pistettä tilanteessa 51 − 48.

Kuitenkin vain 23 sekuntia edellisestä Turun NMKY:n oma kasvatti Mikael Sandberg heitti kolmannen jakson kolmannen kolmosensa ja ero venyi kuuteen. Sandbergilta tuli erään vielä yksi kolmonen ajassa 26:29. Kun vielä Ville Hänninen teki samankaltaisen suorituksen, oltiin 27:04 tilanteessa 62 − 52.

Tässä kohtaa Chris Jenkins piti ukilaiskalaa pelissä kahdella kakkosellaan. Jenkins donkkasi vielä 15 sekuntia ennen kolmannen erän loppua, mutta Jesse Perry kävi vielä tämän jälkeen donkkaamassa vain viisi sekuntia ennen jakson päättymistä. Näin vikaan kymppiin lähdettiin numeroista 67 − 60. Kaikki oli vielä mahdollista.

Ero pysytteli 5−7 pisteessä ensimmäiset kaksi minuuttia. Ajassa 32:14 Hänninen syötti ukilaisille jälleen kerran myrkkyä kolmosten merkeissä ja ero kasvoi kahdeksaan. Myöhemmin Sandbergin vapaaheitot laittoivat eroon kymmeneen pinnaan.

Lohtua Korihaille toi Mario Edwards onnistuneella kolmosella pelikellon näyttäessä 33:51. Hyvin tässä kohtaa pelasi myös vastustajan järkäle Jesse Perry. Korihaiden kiri oli kuitenkin rautaa ja kolmen pisteen päähän hinauduttiin ajassa 36:30, kun Edwards heitti jälleen kolmosta purkkiin. Elettiin kutkuttavaa tilannetta 78 − 75.

Siinähän se haikala rimpuili, taisteli ja yritti kuroa eroa kiinni, vaikka väsymys painoi, virheitä tehtiin puolin ja toisin eikä puolustuskaan ollut aukotonta. Viimeiset kolme minuuttia alkoivat Marius van Andringan hyppyheitolla, johon päälle tuli se kuuluisa bonusvapari. Tilanne oli tasoittunut eikä kotijohto ollut kuin pisteen numeroissa 79 − 78.

Kun korinteko kävi kummallekin henkisesti raskaaksi, oli Jesse Perryn onnistunut kakkonen tärkeä apu uralaisille siinä sopivasti ennen kuin pelin kaksi viimeistä minuuttia käynnistyivät.

Varsinaista huippukiriä ei Korihait enää saanut aikaan, mutta eivätpä ne Urankaan heitot enää sisään menneet. Fiifi Aidoo heitti jopa kummatkin vaparinsa ohi ennen pelin viimeisen minuutin alkamista. Korihaille tarjottiin oljenkortta ja vipuvartta voittoon. Siihen ei vain ollut tarttujia, ratkaisut olivat heikkoja eikä johtajuutta ollut tarjolla oikeilla hetkillä.

Riistipä Topias Kuukkanenkin pallon 52 sekuntia ennen loppua, mutta Bryan Coleman epäonnistui kakkosessaan, joka olisi tuonut ukilaiset taas pisteen päähän.

Aidoon kaksi vaparia 15 sekuntia ennen pelikellon täyttymistä tekivät numeroiksi 83 − 78. Vielä nähtiin Eldar Skamon yksi onnistunut vapari ja Aleksi Akpason yksi vapari. Tekipä Colemankin vielä kaksi pistettä. Loppunumerot kirjattiin 85 − 80.

Neljän pisteen kamppailu hävittiin ja sarjanousija Ura Basket Kaarinasta tasoitti kauden voitot 2 − 2. Sen sijaan minimitavoitteessa onnistuttiin eikä peliä sentään hävitty yli 17 pistettä. Näin korietua tasatilannetta silmällä pitäen jäi edelleen 12 pistettä. Kummallakin läntisen Suomen korisjoukkueella on nyt kasassa yhdeksän voittoa ja 18 pistettä. Korihailla on tosin pelaamatta vielä neljä peliä ja Uralla vain kaksi. Siinä mielessä toivoa välttää sarjakarsinta edelleen on.

Tilastollisesti katsellen Korihait oli terävämpi kolmen sekunnin alueella, josta se teki 28 pistettä isäntien tehdessä 22 pistettä. Ukilaiset tekivät myös kuusi pojoa enemmän hyökkäyslevypalloista. Levypallot merkittiin kuitenkin kaarinalaisille 46 − 39. Menetyksistä hailauma teki 17 pistettä ja Ura vain seitsemän. Kaarinalaisille merkittiinkin peräti 18 menetystä, kun ukilaisille niitä tuli vain yhdeksän kappaletta. Riistotkin Korihait vei 12 − 5.

Virheet menivät tasan 20 − 20 ja syöttöjäkin kumpikin joukkue teki 19. Kakkosten ja kolmosten tarkkuudessa Ura oli Korihaita edellä. Kakkoset sujuivat 48 prosentin tarkkuudella (11/23) Korihaiden 38 prosenttia vastaan (17/45). Kolmosissa syntyi illan ratkaiseva ero: Ura oli niissä rautaa (17/39) osuen 44 prosentin tarkkuudella, kun Korihailla eivät kolmoset kulkeneet kuin 39 prosenttisesti (11/28). Vapaaheitoissa hairyhmä sen sijaan oli parempi (13/16) uralaisten missatessa puolet heitoistaan (12/24).

Korihaiden parhaat pisteukot olivat Bryan Coleman (18/11), Marius van Andringa (16/0/2 syöttöä), Mario Edwards (15/8/9 syöttöä/3 riistoa), Stephon Jelks (11/6/3 syöttöä) ja Chris Jenkins (10/7).

Kaarinan Uran parhaimmistoa olivat Jesse Perry (20/17), Mikael Sandberg (17/5), Trey Niemi (12/3) ja Fiifi Aidoo (10/6) sekä Ville Hänninen (9/4). Koko pelin tilastokatsauksen voi katsoa täältä.

Bryan Coleman sai aloittaa lehdistötilaisuuden:

− Peli oli kova. Pelillä oli iso merkitys kummallekin joukkueelle. He pelasivat aggressiivisesti alusta asti, saivat johdon ja halusivat lopussa voittoa enemmän.

Mikael Sandberg oli seuraavana kommentointivuorossa:

− Oli ihan kiva voittaa. Ottelutapahtuma oli aika siisti. Meillä oli ainakin ekstralatausta peliin, kun tiedettiin mitkä ovat panokset. Tähän matsiin oli ylivoimaisesti kauden paras valmistautuminen. Tiedettiin todella hyvin, mitä Uusikaupunki tulee tekemään. Sen jälkeen tultiin matsiin ja vastustajan valmentaja oli tehnyt taktisen liikkeen lepuuttaen heidän vitospaikan pelaajaa. Oli makeaa, että yleisö oli mukana ja voitto tuli.

Korihaiden käskyttäjä Pedro Monteiro ei ollut lainkaan tyytyväinen tulokseen:

− Peli oli tärkeä kummallekin. Meillä oli mahdollisuus voittaa peli, mutta teimme huonoja ratkaisuja. Emme voi sanoa, mitä haluamme, joten on parempi etten sano liikaa.

Uran valmentaja Kristian Palotie ruoti matsin antia tähän tapaan:

− Meillä on ollut vaikea kausi, mutta on todella siistiä että fanit jaksavat kannustaa. Se tuottaa ihan jäätävän määrän energiaa. En tiedä, olisiko meillä jatkunut tällainen lataus läpi ottelun ilman heitä. Tämä olisi voinut mennä kumpaan suuntaan tahansa. Meillä oli myös tiedossa, että jos olisimme voittaneet vähintään 17−18 pistettä, niin silloin sarjapaikan kohtalo olisi vielä omissa käsissä ja olisimme nousseet keskinäisissä otteluissa edelle. Sinänsä harmittaa vähän, että heitimme vaparit 12/24. Ne kun oltaisiin laitettu säkkiin, se olisi riittänyt ja meillä olisi ollut se 17 pisteen voitto siinä. Molemmilla joukkueilla on kriittisiä pelejä jäljellä. Meidän tavoite on voittaa yksi peli enemmän kuin Uusikaupunki.

Hävityn kamppailun parhaat palat näkee tältä koostevideolta.

Korihait pelaa Korisliigaa jälleen sunnuntaina 7.4., jolloin Pohitullin parketilla tulee vastaan Lapuan Kobrat. Ottelu alkaa 17:00.