Vajaamiehinen Kataja kiri Korihaiden ohi

10.03.2018

Vajaamiehinen Kataja kiri Korihaiden ohi

Paljon mismatcheja ja kommelluksia sisältänyt peli esitteli Pohitullin yleisölle tutun Korihait ja erilaisen Katajan. Voittoakin Korihaille tarjoiltiin, mutta illan kattaus seurasi turhan tuttua kaavaa. Ensin vastustaja haastettiin tosissaan, jopa vietiin peliä ajoittain. Toisellakin jaksolla vielä kulki. Kolmannen jakson alusta lähtien vastustaja alkoi ratkaista peliä. Viimeisellä jaksolla sitten saatiin hieman kaunisteltua loppunumeroita.

No, häviämisen me Korihaissa ainakin osaamme. Tappioita on kertynyt tällä kaudella jo 27, voittoja vain kuusi. Ei siis ole mikään ihme, että keskittyminen herpaantuu väärissä kohdissa eikä voittamisen kulttuuria ole vielä päästy rakentamaan. Nyt taistellaan kuitenkin kunniasta. Urheilussa voittamisen aika koittaa aina vääjäämättä, mutta ennen sitä on vielä lunastettava sarjapaikka ensi  kaudeksi.

Sean O’Brien yritti parhaansa murtautuakseen hyvin puolustaneen Katajan korille. Siitä huolimatta Korihait jatkoi tappioputkea luvuin 76 − 89. Kuva: Päivi Sappinen.

Katajan joukkueessa on kirjoilla viisi Yhdysvaltain passiin omaavaa niin sanottua vahvistusta. Heidän lisäkseen Korisliigan isoimman budjetin omaavalla joukkue on vielä riveissään suomalais-yhdysvaltalainen Alex Murphy eikä valmentaja Greg Gibsonkaan ole ihan härmäläiskasvatti. Siksikin kova yhdysvaltalaisvoittoinen joukkue kuitenkin asteli Uudenkaupungin parketille pahasti vajaamiehisenä.

Jo pitkään lokakuun alusta lähtien sivussa olleen Vesa Mäkäläisen ohella vierailijoiden riveistä uupuivat KTP-pelissä 2.3. vasemman jalkansa loukannut laituri Jarekious Bradley sekä tammikuusta asti sivussa ollut Murphy. Nuorta takamiestä Emil Osmanu Djeeniakaan ei kentällä nähty. Alex Marzette ei enää ole Katajan vahvuudessa, vaikka Koripalloliiton sivuilta hänet yhä löytää virallisesta kokoonpanosta.

Takamies Eric Garcialle illan peli oli neljäs Kataja-paidassa. Neljäs peli uuden joukkueen mukana oli kyseessä myös kesken kauden KTP:stä siirtyneelle sentteri Kenneth Simmsille. Ymmärrettävästi FIBA:n Mestarien liigaa pelannut Kataja ei ihan ylväimmässä muodossa Korihaiden kotiluolaan astellut.

Katajaa edusti tänään jenkkinelikko Simms, Garcia, Daniel Bejarano ja koko kauden mukana ollut laituri Wesley Saunders. Korihaiden puolelta Kenney Funderburk palasi haipaitaan Pohitullissa samalla, kun ensiesiintymisen kotiyleisölle suoritti Forssan poika Markus Molenius, joka jatkaa Korihaissa Pasi Kauhan ja Mikko Jalosen viitoittamalla tiellä.

Avausviisikko illan peliin oli ensimmäistä kertaa tällä kaudella seuraavanlainen: Kevis Bracy-DavisTeemu SulonenMatthew GibsonSean O’Brien − Markus Molenius.

Korihait aloitti vauhdikkaasti Seanin 2 + 1 – suorituksella, lay-upilla ja bonusvaparilla. Sen sijaan Ilari Seppälän kaksi ensimmäistä kolmosta viilsivät ohi korin. Niin kävi kuitenkin myös Kevinin, Seanin ja Teemu heittämille kolmosille. Sen sijaan ajassa 2:03 Molenius täräytti ensimmäisen kolmosensa uusiin kotirautoihinsa.

Kenneth Simmsin donkki kavensi tilannetta, kunnes Molenius veti eron uudestaan kolmeen pisteeseen lay-upillaan. O’Brien teki tilanteeksi 10 − 5, kun vajaat neljä minuuttia oli pelattu. Huonosta alusta Korihaita ei siis voi syyttää.

Puolustuksen hyvä ilme siivitti onnistumisiin hyökkäyksissä, Marius van Andringan kakkonen ja Gibsonin kolmonen rakentavat Korihaiden johtoa. Ajassa 6:33 supertarkka Marius pussitti kolme vaparia peräkkäin tehden haijohdoksi 18 − 10.

Tämän jälkeen Kataja alkoi kuitenkin saada pelistä otetta kyettyään hyökkäyspäässä onnistumisiin, jotka tulivat Eric Garcian ja Atte Pertun kolmosista. Ajassa 7:51 Wesley Saunders tasoitti pelin ja vei sitten bonusheitollaan vierailijat pisteen johtoon 18 − 19.

Hailauma kuitenkin riisti johdon itselleen takaisin Vesa-Pekka Laineen vapareilla ja Bracy-Davisin hyppyheitolla. Kävipä O’Brien vielä hetkeä myöhemmin kasvattamassa eron viiteen. Seppälä kuitenkin laukoi kolmosen sulkien avausjakson tilanteeseen 24 − 22.

Toisella jaksolla Kataja sai juonesta yhä paremmin kiinni, puolustus tiukkeni ja hyökkäyksen lukot aukenivat. Koreja tehtiin tasatahtiin. Tekipä Funderburk comeback-kolmosenkin Mikael Herbertin syötöstä ajassa 14:42, vieden isännät pisteen johtoon 34 − 33. Herbertille ensimmäiset maaliskuun ja paluun jälkeiset pisteet taas tulivat noin kaksi minuuttia myöhemmin.

Pertun ja lopulta myös Bejaranon kolmosilla vierailija Kataja kaappasi taukojohdon 40 − 42. Toisesta puoliajasta oli silti lupa odottaa jännittävän tasaista taistelua voitosta.

Ensimmäisen 20 minuutin tilastot isännät voittivat levypalloissa 17 − 15, mutta hävisivät menetyksissä 6 − 4. Tehokkaimpia tässä vaiheessa peliä olivat seitsemän pisteen tekijät Bracy-Davis, van Andringa ja O’Brien sekä Molenius, vaikka kieltämättä jonkun tekemät lähes 20 pistettä jo alussa eivät olisi olleet pahitteeksi. Kyllä, joukkueesta ei enää löydy Juan Pattillon kaltaista superpistelinkoa, kuten fanit tuntuvat muistavan. Katajalta yhdeksässä olivat kolme kolmosta (3/4) tehnyt Perttu sekä vähemmän tarkasti heittänyt Bejarano.

Tässä vaiheessa peliä Korihait oli saanut Katajaa neljä kolmosta vähemmän sisään heikommin prosentein, mutta oli kakkosissa (12/19) 63 prosenttisen tarkka, kun joensuulaiset ylsivät 50 prosenttiin (7/14).

Pelin hyvät eväät oli pian syöty sen toisella puolikkaalla. Edes se, että Korihait ehti johtaa 16 minuuttia avauspuolikkaasta ei ollut herättänyt riittävää itseluottamusta ja nälkää voittaa. Keskittyminen näytti olevan muualla, kun Kataja tuli rinnalle ja ohi.

Damion Dantzler oli ottanut opiksi kahden edellisen pelin virheistä, siis siitä että pelin annetaan ratketa heti kolmannen jakson alussa. Hän ottikin älykkäästi aikalisän ajassa 21:02, heti kun Simms oli onnistunut korinteossa kerran ja Bejarano kahdesti. Ei Korihait silti aivan vailla energiaa ollut, mistä esimerkiksi sopii Moleniuksen esittämä Garcian torjunta, Kataja vain oli energisempi.

Pienet virheet ja menetykset tulivat kuitenkin kalliiksi. Lisää löylyä kiukaalle heitti Jesse Niemi omalla kolmosellaan. Tilanne oli jo puolentoista minuutin päästä kolmannen jakson alusta Katajan eduksi 40 − 51 Katajan yhdeksän pisteen (9 − 0) rykäisyn jäljiltä.

Teemu Sulonen viritteli kolmosellaan kirivaihetta silmään ajassa 21:40. Myös reilut 30 sekuntia myöhemmin Laine heitti kolkin korisukasta läpi. Vierasjohtoa oli vielä seitsemän pinnaa.

Tässä vaiheessa erityisesti kentän isoin ja vahvin sentteri Simms pääsi tekemään ratkaisujaan korin alla kaikessa rauhassa, koska Korihailta ei löytynyt hänelle haastajaa.

Ajassa 24:38 Funderburkin kolmonen kuritti vastustajaa. Korihait nousi samaisen Kenneyn vapaaheitoilla jo kahden pisteen päähän tilanteessa 57 − 59, ennen kuin 26 minuuttia oli täynnä.

Korihait kävi vielä Herbertin toisen onnistuneen vapaaheiton jälkeen pisteen päässä, mutta sitten Kataja meni menojaan Seppälän ja Garcian kolmosilla. Kolmas jakso meni lopulta joensuulaisittain ukilaisia kahdeksan pistettä paremmin Tommi Huolilan tip-inin jälkeen, joten päätöserään lähdettiin numeroista 62 − 72.

Liukasliikkeisen takamies Bejaranon koreilla ero kasvoi nopeasti 14 pisteeseen, samalla kun Korihait syyllistyi pieniin virheisiin ja usko omaan tekemiseen alkoi murentua. Maajoukkueessakin pelaavan Seppälän iso kolmonen katkaisi kamelin selän lopullisesti Katajan eduksi ajassa 32:36. Ero kasvoi jo 17 pisteeseen lukemissa 62 − 79, samalla kun Korihaiden korinteko oli jäässä.

Ehtipä ero käydä 36 minuutin paikkeilla jo 23 pisteessä, ennen kuin haipoppoo heräsi kaunistelemaan teurastustapahtumaa siedettäväksi selkäsaunaksi. Korihait voitti loput neljä minuuttia 11 − 1, kun Katajalta vain 23-vuotias Mikael Kauhanen onnistui yhdessä vapaaheitossaan. Näin loppunumeroiksi tämän illan päätteeksi saatiin 76 − 89.

Tämän illan taistossa Kataja piti pallosta parempaa huoltaa. Korihaille kirjattiin 16 menetystä, joensuulaisille 9. Levypallot taas menivät tasan 35 − 35. Riistoja Kataja sai niin ikään seitsemän haikalaa enemmän. Mainitsemisen arvoista on se, että Korihaille kirjattiin peräti kuusi torjuntaa, kookkaammille vierailijoille ei yhtäkään.

Menetysten ja riistojen lisäksi merkittävin tilastollinen ero joukkueiden välillä koettiin kolmosrintamalla. Kataja sai sisään 12 heittoa, Korihait kotisalista huolimatta vain 7. Lisäksi Kataja oli näissä heitoissa 11 prosenttia parempi.

Kakkosissa Korihait oli 9 prosenttia tarkempi, mutta Katajalle siunaantui silti kymmenen heittopaikkaa ja kaksi koria enemmän tälläkin saralla. Tämä selittyy pitkälti menetyksistä tehdyillä pisteillä, jotka menivät joensuulaisille 5 − 17. Samalla helpot korit söivät haiden työmoraalia.

Korihailta kolme kaverusta ylsi yli kymmeneen pisteeseen, he olivat O’Brien (15/6), Funderburk (12/7/3 syöttöä) ja van Andringa (12/1/3 syöttöä). 9 pisteen tasoisesti pisteitä tekivät Bracy-Davis, joka sai tililleen 8 levypalloa ja Molenius, jolle kertyi kaksi levyriä.

Katajan tehonelikko tänään oli Bejarano (20/9/2 syöttöä), Garcia (17/1/4 syöttöä), Seppälä (15/2/4 syöttöä) ja Simms (14/3/5 syöttöä). Mainittakoon myös Huolilan kentän korkein plus-miinus-lukema (19) ja tehot 4/9/2 syöttöä. Tilastojen aarteet piirtyvät digimaailmaan tänne.

Nyt lauantaina Katajan vastus sen kuin tiukkenee, kun sarjajumbo vaihtuu sarjakärkeen Salossa. Epävarmaa vielä lienee se, voiko takareitensä tänään loukannut Ilari Seppälä pyörittää joensuulaispeliä Vilppaan vieraana.

Lehdistötilaisuudessa Korihaiden edustajien saapumista saatiin odotella tavanomaista pitempään pukuhuoneessa käynnissä olleen palautekeskustelun takia.

Ilari Seppälältä kysyttiin, miltä tilanne ja pallon hukkaaminen kentällä näytti:

− En tiedä, oliko se huolimattomuutta tai liikaa yrittämistä. Ekalla puoliajalla Uki pelasi tosi hyvin. Meillä oli vaikeuksia pysyä heidän mukana. Kun puoliajalta tultiin kolmannelle jaksolle samalla lailla kuin viikolla tultiin Seagullsia vastaan. Puolustuksen kautta saatiin stoppeja ja päästiin juoksemaan helppoja nopeita.

Kenney Funderburk palasi sorvin ääriin, ja häneltä kysyttiin ajatuksia tästä:

− Paluu tuntui hyvältä. Kun tulimme kolmannelle jaksolle hävisimme fifty-fifty-palloja.

Mitä ihmettä kolmannen erän alussa tapahtui?

− Kyse on keskittymisen tasosta. Mentaalisen tason on lopussa pysyttävä samana kuin pelin alussa. Meidän on jatkettava työn tekemistä, jotta kaikkien erilaisten pelaajien keskittymistaso on yksi ja sama.

Greg Gibson hauskuutti lehdistöä ennen lehdistötilaisuutta kertoessaan yhteyksistään Suomeen ja suomen kieleen, mutta vakavoitui puhuessaan itse pelistä:

− Ei ole epäilystäkään siitä, että meillä oli kädet täynnä töitä taistellaksemme pelistä ensimmäisellä puolikkaalla. Ehkä kyseessä olivat ”bussijalat”. Korihaille on annettava kaikki kunnia. He pelasivat meitä paremmin ja energisemmin alussa. Toisella jaksolla vakautimme itsemme antaen Korihaille 16 pistettä jakson aikana. Sillä tasolla haluamme puolustuksessa olla.

− Saimme toisen puolikkaan aluksi kolme pysäytystä ja kolme koria, joka riitti tyynyksi loppumatkalle. Olen ylpeä kavereistamme. Pelasimme kovaa. Peli ei ollut virheetöntä. Kenneth [Simms] ja Eric [Garcia] ovat uusia joukkueessamme. Penkki oli hyvä tänään. Meillä oli paljon virheongelmia. Perttu ja Lasaroff antoivat meille hyviä minuutteja ennen puoliaikaa. Myös he olivat tänään avainasemassa.

Myös Gibsonin alaisuudessa Loimaalla valmentanut Dantzler esiintyi ironisen hauskana lehdistön edessä:

− Ensinnäkin kun häviät, syntyy huonoja tapoja joista on päästävä eroon ensiksi. Meillä on ollut paljon muutoksia sen jälkeen kun tulin, ja jo ennen sitä. Kavereiden on totuttava pelaamaan yhdessä. Heidän on totuttava minuun ja siihen miten valmennan. Se vaatii aikaa. Kuten olen sanonut koko ajan, tämä on prosessi. Prosessi on kulkenut eteenpäin. Sitten sattui Juanin tilanne. Se sysäsi meidät pari askelta taaksepäin.

− Tänään ensimmäinen jakso oli oikein hyvä. Kolmannella jaksolla meillä on ollut ongelmia intensiteetin ylläpitämisessä. Ollakseni rehellinen, en osaa sitä selittää. Kaverit ovat erilaisia, heitä on 12 persoonallisuutta pukukopissa. Välillä he kaikki eivät ole samalla aaltopituudella keskenään.

− Tiedän, että fanit ja kaikki ovat kyllästyneitä häviämään, mutta olen ylpeä kavereistamme. He ottivat vauvan askelia eteenpäin ollakseen hyvä joukkue puolustuksessa. Meitä vastaan on tehty yli sata pistettä per peli. Se että pidimme tämän joukkueen 89 pisteessä on iso askel. Onko kysymyksiä?

Gibson teki vain neljä pistettä. Oliko tämä suunniteltua vai jotakin muuta?

− Vuosien saatossa hän on vanhentunut. Ennen hän oli enemmän scoraaja. Nyt hän yrittää auttaa nuoria kavereita mukaan peliin ja saamaan itseluottamusta.

Seuraava peli hairyhmittymällä on Näätien hoodeilla Nokialla keskiviikkona 14.3. kello 18:30. Ottelun voi katsoa suorana Fanseatin sivuilta Aki Selkeen selostuksella. Kauden tärkeimpään kotipeliin Lapuan Korikobria vastaan perjantaina 16.3. toivotaan erityisen sankoin joukoin haifaneja kannustamaan voittoon sarjajumbojen raastavassa mittelössä, jonka voittaja todennäköisesti säilyy sarjassa ilman karsintoja. Häviäjän kohtalona sen sijaan voi olla Divari A:n toiseksi sijoittuneen joukkueen kohtaaminen. Ottelu alkaa tuttuun tapaan kello 18:30.